Bănci și Asigurări

Ciprian Dascălu, economist BCR: Ne aşteptăm la scăderea în continuare a dobânzilor la lei

Ciprian Dascălu, economist BCR: Ne aşteptăm la...

Autor: Claudia Medrega

12.01.2021, 00:07 4780

BCR, a doua bancă mare de pe piaţa locală, anticipează continuarea tendinţei de scădere a dobânzilor pe piaţa interbancară în condiţiile creşterii excesului de lichiditate, după ce în ultima săptămână indicele ROBOR la trei luni a coborât de la 2,01%, până la 1,79% pe an.

„Ne aşteptăm la o continuare a tendinţei descendente a ratelor de dobândă pe fondul creşterii excesului de lichi­di­tate interbancară pe măsură ce nevoile de finanţare ale da­toriei publice sunt acoperite din sursele de finanţare ex­terne şi fondurile europene sunt cheltuite de către gu­vern“, a declarat Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

El anticipează un nivel al ROBOR la trei luni de 1,5% pe an atât pentru finalul primului trimestru din 2021, cât şi pentru sfârşitul primului semestru, în timp ce până la finalul anului 2021 valoarea indicelui ar urma să crească iar la 2% pe an.

„Dată fiind ponderea însemnată a cursului de schimb în funcţia de reacţie a băncii centrale, amplitudinea şi viteza de ajustare în jos a ratelor de dobândă la lei către nivelurile mediane întâlnite în regiunea Europei Centrale şi de Est vor depinde de corectarea dezechilibului extern care era încă dinaintea crizei actuale mult peste nivelurile întâlnite în regiune“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO