Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Ciprian Dascălu, economist BCR: Ne aşteptăm la scăderea în continuare a dobânzilor la lei

BCR, a doua bancă mare de pe piaţa locală, anticipează continuarea tendinţei de scădere a dobânzilor pe piaţa interbancară în condiţiile creşterii excesului de lichiditate, după ce în ultima săptămână indicele ROBOR la trei luni a coborât de la 2,01%, până la 1,79% pe an.

„Ne aşteptăm la o continuare a tendinţei descendente a ratelor de dobândă pe fondul creşterii excesului de lichi­di­tate interbancară pe măsură ce nevoile de finanţare ale da­toriei publice sunt acoperite din sursele de finanţare ex­terne şi fondurile europene sunt cheltuite de către gu­vern“, a declarat Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

El anticipează un nivel al ROBOR la trei luni de 1,5% pe an atât pentru finalul primului trimestru din 2021, cât şi pentru sfârşitul primului semestru, în timp ce până la finalul anului 2021 valoarea indicelui ar urma să crească iar la 2% pe an.

„Dată fiind ponderea însemnată a cursului de schimb în funcţia de reacţie a băncii centrale, amplitudinea şi viteza de ajustare în jos a ratelor de dobândă la lei către nivelurile mediane întâlnite în regiunea Europei Centrale şi de Est vor depinde de corectarea dezechilibului extern care era încă dinaintea crizei actuale mult peste nivelurile întâlnite în regiune“.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.