Bănci și Asigurări

Cinteza, BNR: Bancile care nu primesc normele de creditare au dificultati de reglementare interna

Cinteza, BNR: Bancile care nu primesc normele de creditare au dificultati de reglementare interna

Click pentru imaginea marita

13.08.2007, 19:09 45

Bancile care au depus la BNR norme proprii de creditare si inca nu au primit validarea din partea Directiei de Supraveghere au deficiente legate de capacitatea interna de reglementare si ca atare nu raspund solicitarilor bancii centrale de revizuire si completare a documentatiilor, afirma Nicolae Cinteza, seful Directiei Supraveghere din BNR.
El da exemplul Bancpost, care din 16 mai nu a retransmis Bancii Nationale spre validare normele interne revizuite, desi conducerea bancii a fost sesizata la data respectiva ca materialele transmise nu indeplineau "cerintele minimale".
Normele Bancpost emise in aplicarea Regulamentului BNR nr. 3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice au fost depuse la banca centrala pe 18 aprilie.
"Cu scrisoarea nr. IV/3/4735/16.05.2007, Directia de Supraveghere din cadrul BNR a comunicat directorului general al Bancpost, doamna Manuela Plapcianu, observatiile sale cu privire la unele aspecte din normele interne mentionate care nu indeplineau cerintele minimale ale Regulamentului nr. 3/2007, precum si faptul ca validarea normelor interne se va realiza numai dupa revizuirea si completarea corespunzatoare a acestora. Pana vineri, 10 august, Bancpost nu a retransmis normele interne revizuite", a declarat Cinteza.
"Intr-adevar, mingea este in curtea noastra - dupa primirea observatiilor BNR, noi nu am revenit cu textul noilor norme intrucat inca ne straduim sa le dam un continut care sa impace dorinta noastra de a creste rapid volumele de activitate cu cerintele formulate expres de BNR privind administrarea riscului de credit", a declarat Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
In acelasi timp, seful Supravegherii din BNR respinge comentariile de pe piata care acuza banca centrala ca ar produce distorsiuni la nivelul concurentei, atat timp cat institutiile de credit nu indeplinesc cerintele minime pentru obtinerea validarii normelor.
"Nu primesc validarea pentru ca de fapt nu au capacitatea de a elabora normele respective conform cerintelor de prudentialitate, pentru ca nu au datele necesare", spune Cinteza.
In privinta discutiilor privind posibila distorsiune a pietei, Bogza arata ca acestea au drept sursa faptul ca nici sucursalele din Romania ale bancilor straine - unele dintre ele implicate masiv in activitatea de retail - nici bancile straine care au inceput sa activeze fara o prezenta fizica locala nu au nevoie sa obtina validarea normelor de creditare din partea BNR. "Dupa impactul rezervelor minime obligatorii, aceasta cerinta introduce un al doilea element major de discriminare in defavoarea bancilor romanesti", spune Bogza.
El precizeaza insa ca nu exista temeri privind eventuale abordari subiective din partea BNR. "Chiar daca eventual acestea s-ar produce, ar fi desigur neintentionate si cu un efect neglijabil".
Din aprilie si pana in prezent Alpha Bank, BRD, Volksbank, BCR, ATE Bank Banca Transilvania si CEC au primit aprobarea BNR pentru a acorda credite persoanelor fizice dupa conditii proprii. Din acest grup fac parte atat banci de talie mare, cu cote de piata mari in retail, precum BRD si BRD, banci cu crestere agresiva in domeniu, precum Volksbank si Banca Transilvania, dar si o banca mica, intrata de curand in grupul elen ATE Bank.
CEC a primit aprobarea in urma cu o saptamana si se grabeste sa introduca produsele adaptate noilor conditii chiar inainte de 1 septembrie, in functie de viteza de asimilare a acestora la nivelul personalului.
Rezultatele introducerii noilor norme nu au intarziat sa-si arate efectele in privinta vanzarilor de credite. De pilda, BRD a anuntat triplarea volumului creditelor ipotecare acordate in iunie fata de luna mai si majorarea cu 25% a soldului creditelor de consum, noile conditii permitand clientilor cu venituri mari sa obtina finantari mult mai consistente decat in trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO