Bănci și Asigurări

Cine este Raluca Ţintoiu, administratorul celui mai mare fond de pensii privat din România, căreia ASF i-a retras autorizaţia de director general în scandalul "naţionalizării pensiilor private"

Cine este Raluca Ţintoiu, administratorul celui mai mare...

Autor: Corina Zamfir

13.04.2017, 18:47 6144

Într-o decizie fără precedent ASF – Autoritatea de Supreaveghere Financiară i-a retras joi Ralucăi Ţintoiu autorizarea de director general a unui administrator de pensii private, NN România, în scandalul  “naţionalizării pensiilor private”.

Marţi, NN care administrează o treime din pensile private ale românilor din Pilonul II a transmis un e-mail propriilor clienţi – 1,9 milioane - prin care i-a pus la curent cu faptul că în opinia publică se discută despre naţionalizarea pensiilor private (Pilonul II) şi îi îndeamnă să se informeze şi să fie activi ca acest lucru să nu se întâmple.

Miercuri, scena politică a luat foc: ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat acest lucru, afirmând că nu se pune problema unei naţionalizări.

ASF, atutoritatea de stat care supraveghează pensiile private, a amendat şi a criticat poziţia NN.

Miercuri seară, într-o emisiune televizată, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, parditul de guvernământ, a fost foarte vehement la adresa NN, criticând poziţia acestui administrator. Liviu Dragnea a dat vina şi pe ASF pentru acest scandal, afirmând că totul a pornit de la această instituţie.

Joi, ASF a amendat NN Pensii pentru scrisoare cu 750.000 de lei, iar Ralucăi Ţintoiu i-a retras autorizaţia de director general.

Raluca Ţintoiu conduce din toamna lui 2013 cel mai mare administrator de pensii obligatorii din România, NN Pensii SAFPAP, şi deţine, în acelaşi timp, şi poziţia de preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), scrie Business Magazin.

Cariera în domeniul financiar bancar şi-a început-o în urmă cu 16 ani. De atunci, a acumulat expertiză pe piaţa de capital, în consultanţa financiară pentru fuziuni şi achiziţii, precum şi pentru finanţări structurate, şi a coordonat tranzacţii totale în valoare de peste 3 miliarde de euro. În perioada 2010 – 2013 a condus departamentul corporate finance advisory din cadrul UniCredit Corporate & Investment Banking România, iar anterior a ocupat mai multe poziţii executive şi manageriale în divizia de corporate şi investment banking a ING în România şi în Marea Britanie.

Raluca Ţintoiu şi-a început activitatea în cadrul ING printr-un program de training, având poziţia de management Trainee timp de un an. După care a fost avansată pe funcţia de Associate to Director, la ING Bank Bucharest Branch unde a stat 6 ani şi 8 luni, potrivit profilului său de LinkedIn.

Acensiunea Ralucăi nu s-a oprit aici. În anul 2006 a fost promovată în funcţia de vicepreşedinte, CEE Investment Banking Coverage din Londra, Marea Britanie.

Doi ani mai târziu se întoarce în România pe poziţia de Head of Corporate Finance, însă în anul 2010 părăreşte ING.

În prezent, obiectivul principal al CEO-ului NN Pensii este să contribuie la dezoltarea unei culturi de economisire pe termen lung în România şi să sprijine românii să devină mai responsabili şi mai implicaţi privind pensia lor, asigurându-şi astfel un viitor financiar mai bun. Numărul de participanţi la fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) este estimat la aproximativ 6,8 milioane pentru finalul acestui an, în timp ce activele nete vor ajunge la 31 de miliarde de lei (6,9 miliarde de euro).

Raluca Ţintoiu a absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi un MBA la London Business School.

Citiţi articolul din Business Magazin

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO