Bănci și Asigurări

Cinci ani de pensii private obligatorii: cât am câştigat

Autor: Roxana Pricop

18.09.2012, 00:08 800

Fondurile de pensii private obligatorii au obţinut un randament mediu de 56% din momentul lansării până în prezent, câştigurile situându-se peste rata inflaţiei. De performanţele acestor fonduri depinde pensia pe care o vor încasa 5,7 milioane de români peste douăzeci de ani.

În acest interval rata inflaţiei a fost de circa 30%, astfel că randamentul mediu real, ajustat cu rata inflaţiei, al fondurilor de pensii obligatorii este de 26%.

Titlurile de stat sunt principalele investiţii ale fondurilor de pensii. În prezent, acest tip de investiţii deţine o pondere de 73,5% din activele de 8,5 miliarde de lei ale fondurilor de pensii, potrivit informaţiilor disponibile la finalul lunii iulie. Acţiunile companiilor tranzacţionate la bursă reprezintă al doilea cel mai important plasament, cu o pondere de 10,5% din active, iar depozitele bancare au atras 8,8% din activele fondurilor.

Ziarul Financiar face miercuri, 19 septembrie, bilanţul pensiilor private în cadrul evenimentului "5 ani de pensii private obligatorii. Cât am plătit şi cât am câştigat pentru o bătrâneţe fără griji?", ce va avea loc la Hotelul Radisson Blu din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO