Bănci și Asigurări

China a suspendat o agenţie de rating de top după ce un val de defaulturi a început să zguduie piaţa locală a creditului

China a suspendat o agenţie de rating de top după ce un...

Autor: Catalina Apostoiu

16.12.2020, 00:05 800

China a decis suspendarea uneia dintre agenţiile sale de rating de top după ce un fost executiv al acesteia a fost acuzat de acceptare de mită, în condiţiile în care o serie în creştere de defaulturi perturbă puternic piaţa obligaţiunilor corporate de 4.000 mld. dolari a ţării, scrie Financial Times.

Autorităţile chineze au anunţat că îngheaţă temporar autorizaţia Golden Credit Rating şi că a interzis agenţiei să accepte noi contracte timp de trei luni. Decizia a venit în contextul în care Shandong Ruyi, cel mai mare producător de textile din China, care controlează branduri ca The Lycra Company, a anunţat că ar putea intra în incapacitate de plată a unei a doua emisiuni de obligaţiuni în tot atâtea zile.

Anterior, compania intrase în incapacitate de plată a unor obligaţiuni de 153 milioane de dolari, ultimul dintr-un val de defaulturi din China.

Pieţele de credit ale Chinei, situate pe locul doi în lume ca mărime, au fost lovite de o serie întreagă de defaulturi de către companii de stat în ultimele săptămâni, defaulturi care au dat peste cap aşteptările investitorilor că autorităţile vor sări întotdeauna în ajutorul acestor grupuri.

Autorităţile chineze au declarat că Golden Credit nu a reuşit să justifice unele dintre ratingurile de credit şi decizii de revizuire în sus a unor ratinguri. Agenţiile de rating de credit ale Chinei sunt criticate pentru susţinerea ratingurilor triplu A pentru companii de stat cu probleme în faţa defaulturilor.

„Majoritatea investitorilor privaţi nu iau ratingurile de credit în serios pentru că sistemul nu măsoară în mod adecvat riscurile“, susţine un fost executiv de la o mare agenţie de rating de credit din China.

Acesta arată că agenţiile sunt motivate să-şi „umfle“ ratingurile pentru a atrage clienţi şi se află sub presiune pentru susţinerea eforturilor de finanţare ale grupurilor care au legături cu guvernul.

Executivul a caracterizat suspendarea Golden Credit drept o „decizie politică“.

Problemele de pe pieţele de obligaţiuni din China vin în condiţiile în care investitorii străini şi-au crescut în acest an deţinerile de titluri de trezorerie şi de datorie din China. Totuşi, expunerea acestora la piaţa titlurilor de datorie emise de companii este una redusă.

Potrivit lui Edmund Goh, de la Aberdeen Standard Investments, situaţia îi va face clar pe investitori să se gândească de două ori înainte de a cumpăra obligaţiuni corporate din China.

În timp ce defaulturile recente nu vor genera probabil riscuri la scară largă la adresa sistemului financiar, acestea vor avea totuşi „consecinţe pe termen lung“, spune Becky Liu de la Standard Chartered.

Printre acestea, grupurile de stat vor fi nevoite să plătească dobânzi mai ridicate la datorii. „Toate acestea sugerează condiţii mai stricte de finanţare pe viitor“, arată Liu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO