Bănci și Asigurări

CFA: România aderă la euro în 2030. Cine este responsabil pentru întârzierea aderării? Bulgaria şi Croaţia vor intra în zona euro până în 2025. Întârzierea adoptării euro este o pierdere şi un risc, consideră Aurelian Dochia, analist economic

CFA: România aderă la euro în 2030. Cine este...

Autor: Claudia Medrega

31.07.2021, 13:36 912

România ar putea adera la zona euro de-abia în 2030, estimează CFA România Politica fiscală prociclică este principalul vinovat al întârzierii adoptării euro, efectele văzându-se şi în inflaţie şi în dobânzi, şi se adaugă şi contribuţia pandemiei, susţine Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România nu şi-a propus cu seriozitate obiectivul trecerii rapide la euro, ci a prevalat curentul de gândire că nu suntem suficient de pregătiţi.

Momentul la care România ar adera la zona euro se în­de­părtează, ana­liştii CFA România anti­cipând că acest lucru s-a putea rea­liza cu întârziere,  în 2030, în timp ce Bulgaria şi Croaţia au fost primite de anul trecut în antecamera zonei euro şi în câţiva ani pot adopta mo­ne­da unică europeană.

România  a avut o fereastră de opor­tunitate între 2015 şi 2017, când pu­tea solicita oficial intrarea în ante­camera zonei euro (mecanismul de schimb valutar ERM II) în condiţiile în care atunci îndeplinea  toate cri­te­riile de convergenţă nominală ins­ti­tu­ite prin Tratatul de la Maastricht care privesc stabilitatea preţurilor, suste­nabilitatea finanţelor publice şi a gra­du­lui de îndatorare, stabilitatea cursu­lui de schimb şi nivelul ratelor do­bânzilor pe termen lung. În schimb, acum România nu mai îndeplineşte toate aceste criterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO