Bănci și Asigurări

CFA : Majoritatea analiştilor financiari estimează pentru următoarele 12 luni deprecierea leului, respectiv un curs mediu de 4,89 lei/euro, şi o inflaţie de 4,04%

CFA : Majoritatea analiştilor financiari estimează...

Autor: Roxana Rosu

25.02.2020, 10:06 306

Majoritatea analiştilor financiari estimează pentru următoarele 12 luni deprecierea leului, respectiv un curs mediu de 4,89 lei/euro, şi o inflaţie de 4,04%, potrivit Asociatiei CFA Society.

La începutul lunii februarie, BNR a diminuat uşor prognoza de inflaţie pentru 2020, de la 3,1% la 3%, iar pentru 2021 anticipeaza o creştere a preţurilor de consum cu 3,2%.

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,83 lei/euro.

În acelaşi timp, se aşteaptă majorarea ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligatiuni suverane cu scadenta 5Y denominate in RON), peste 61% şi respectiv 64% dintre participanţii la sondaj anticipând aceste evoluţii.

In ceea ce priveşte preţurile proprietăţilor imobiliare din principalele oraşe, aproape 62% dintre analiştii financiari le consideră supraevaluate.

In luna ianuarie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomică al CFA Society Romania a crescut faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte până la valoarea de 63,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Aceasta evoluţie s-a datorat componentei de anticipaţii a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 3,3 puncte, până la valoarea de 73,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a crescut cu 33,8 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 4,9 puncte până la valoarea de 59,0 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 43,0 puncte).

Indicatorul de Incredere Macroeconomica a fost lansat de CFA Romania în luna mai 2011 si cuantifică anticipaţile analistilor financiari cu privire la activitatea economică pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include şi intrebări referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO