Bănci și Asigurări

Cezar Mereuţă, profesor: Ţinta de creştere economică de 5% pe an este realizabilă dacă Guvernul ajută firmele romaneşti să exporte mai mult

Cezar Mereuţă, profesor: Ţinta de creştere economică...

Autor: Adelina Mihai

14.02.2017, 00:08 645

Guvernul trebuie să ia rapid un set de măsuri de natură strategică prin care Romania să ajungă pană în 2020 la o balanţă comercială de bunuri şi servicii semnificativ excedentară, arată o analiză realizată de prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Modelare Macroeconomică al Academiei Romane şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din Romania.

"Guvernul Romaniei trebuie să ela­boreze de urgenţă strategia de export  a companiilor romaneşti din domeniul informaţiilor stimuland prezenţa relevantă a acestora pe piaţa Uniunii Europene şi nu numai. Am convingerea că, împreună cu măsurile din domeniul industriei prelu­crătoare, ale altor servicii creative şi tu­rismului, Romania poate să dispună în mod constant de o balanţă comercială exce­dentară cu o importantă contribuţie la creş­terea sustenabilă a PIB/locuitor la nivelul unei medii anuale de 5 %", a spus profesorul Mereuţă.

Măsurile de susţinere a companiilor romaneşti care fac exporturi sunt necesare pentru a contracara efectul negativ pe care l-ar putea avea pentru economie creşterea economică bazată pe consum, ca urmare a majorărilor de salarii (creşterea salariului minim, creşterea salariilor unor bugetari etc.) şi de pensii din ultima perioadă.

Analiza profesorului Mereuţă a pornit de la o comparaţie a principalilor indicatori economici ai multinaţionalelor din sectorul-lider în materie de exporturi de bunuri (industria mijloacelor de transport) şi indicatorii companiilor cu capital romanesc care exportă servicii creative, "vedetele" exportului de servicii din ultimii ani. Astfel, cercetarea a fost realizată prin compararea principalelor date economice din cele două categorii de companii exportatoare, iar indi­catorii utilizaţi au fost: număr de între­prinderi, număr de salariaţi, cifra de afaceri, valoarea adăugată şi productivitatea muncii.

 

Productivitatea muncii, mai mare în firmele romaneşti care exportă decat în multinaţionale

Unul dintre rezultatele analizei arată că productivitatea muncii - una dintre cele mai importante mărimi economice care permit accesul pe pieţele externe al unei companii- este mai mare în companiile romaneşti exportatoare de servicii creative (17.672 euro/salariat) decat în companiile multi­naţionale care exportă mijloace de transport (unde productivitatea este de 17.291 de euro/salariat).

Din sectorul serviciilor creative luate în calcul pentru analiză fac parte firmele romaneşti care activează în domenii precum editarea produselor software, realizarea de software la comandă şi activitatea de portaluri web şi prelucrarea datelor.

"Un alt rezultat al analizei arată că activităţile din sectorul informaţiilor fac parte din domeniile de export cu balanţă excedentară cu un mare grad de acoperire a importurilor prin exporturi (de 269% în 2014 - n.red.)."

Spre comparaţie, în cazul multinaţio­nalelor exportatoare de bunuri din sectorul mijloa­celor de transport, gradul de aco­perire a importurilor prin exporturi a fost semnificativ mai mic, de 180% în 2014.

Profesorul Mereuţă spune că pentru ca Romania să devină o ţară cu excedent la exportul de bunuri şi de servicii sunt necesare strategii naţionale pentru com­pa­niile romaneşti în domenii în care controlul multinaţionalelor este mai redus de 60% şi care au şanse mari de reuşită pe pieţele externe. "Avem nevoie de strategii personalizate pe domenii pentru companii romaneşti. Cateva dintre domeniile care au nevoie de strategii proprii sunt: activităţi din domeniul informaţiilor, activităţi tehnice şi labora­toare, activităţi de cercetare-devoltare, turism, industria alimentară, construcţii metalice, echipamente electrice. Toate strategiile trebuie să conţină o dezvoltată componentă de training în domeniul managementului exportului pentru compa­nii romaneşti mici, mijlocii şi mari."

În domeniul turismului, spune profe­sorul Mereuţă, strategia trebuie să aibă în vedere, ca obiectiv principal, diversificarea.

"În afară de litoral şi de munte, trebuie stimulat turismul rural (mai ales în Transilvania, nordul Moldovei şi Delta Dunării), turismul balnear şi clinicile private medicale de înaltă performanţă."

În ceea ce priveşte sectoarele exporta­toare de bunuri, profesorul Mereuţă a spus că, din totalul celor 31 de domenii care exportă bunuri, numai 11 dintre acestea (adică puţin peste o treime) au înregistrat excedent, adică firmele exportă mai mult decat importă (gradul de acoperire a importurilor prin exporturi fiind de circa 170% în 2015).

"Majoritatea companiilor din cele 11 industrii excedentare sunt dominate de filiale ale multinaţionalelor, a căror strategie se face în ţările de origine."

 

Ritmul mare de creştere al afacerilor din IT, atu pentru exporturi

Un alt rezultat al analizei profesorului Mereuţă arată că indicele de volum 2014/ 2013 al cifrei de afaceri (calculat ca raport dintre valorile cifrei de afaceri din 2014 şi 2013, exprimate în euro) este mai mare în cazul companiilor romaneşti exportatoare de servicii informatice - valoarea fiind de 1,13 - decat în cazul mul­ti­naţionalelor exportatoare de echipa­mente şi mijloace de transport (unde indicele de volum a fost de 1,06 în acelaşi interval), ceea ce dovedeşte capacitatea de dezvoltare a acestui sector.

În 2016, deficitul balanţei comerciale la comerţul internaţional de bunuri a fost de 9,9 mld. euro, în creştere cu aproape 1,5 mld. euro, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. 

Cel mai probabil, la fel ca în anul 2015, problema deficitului la comerţul de bunuri va fi "anulată" parţial de excedentul de la comerţul internaţional de servicii, care în primele 11 luni ale anului trecut a fost de 6,9 mi­liarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale.

În opinia profesorului Mereuţă, un program de măsuri profesioniste elaborat în prima jumătate a acestui an ar puttea conduce la obţinerea unei balanţe de comerţ internaţional de bunuri şi servicii constant excedentare pană în anul 2020.

adelina.mihai@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO