Bănci și Asigurări

CertAsig şi-a majorat valoarea primelor brute subscrise cu 20% în primul semestru,la 7 milioane euro

CertAsig şi-a majorat valoarea primelor brute subscrise...

Autor: Raluca Ghinea

25.08.2015, 00:04 77

În perioada similară a anului trecut, nivelul primelor subscrise se situa la 5,8 milioane euro.

Asigurările de garanţii contractuale, care acoperă riscurile contractuale care pot interveni între companii furnizoare şi companii sau instituţii beneficiare, reprezintă o clasă de asigurări specializate care plasează CertAsig pe al doilea loc în România, potrivit datelor proprii, cu prime totale subscrise de 2 milioane euro în prima jumătate a anului.

"O treime din volumul nostru de afaceri este generat de garanţiile contractuale (cum ar fi cele de participare la licitaţii, de bună execuţie, de mentenanţă, de reţineri şi de bună conduită) şi de răspunderile generale ale companiilor. Subscrierea riscurilor de acest tip necesită expertiză în evaluarea riscurilor, precum şi o înţelegere foarte bună a domeniilor de activitate ale companiilor-client. Mulţi dintre clienţii noştri de asigurări de garanţii contractuale activează în construcţii, transport, din ce în ce mai mulţi în IT", a declarat într-un comunicat James Grindley, CEO CertAsig.

Asigurările pentru domenii inginereşti şi construcţii a generat 12% din volumul de prime subscrise, cu 0,8 milioane euro, portofoliul în aceste clase de asigurări majorându-se cu 13% în primul semestru, chiar şi în contextul în care acest segment de piaţă a fost în declin în România.

Compania a asigurat în acest an autostrada Sebeş-Turda şi reabilitări CET, precum CET Oradea, intenţionând să dezvolte această linie de business până la finele anului.

Asigurările maritime (casco maritim, răspunderi generale), asigurările pentru cargo şi asigurările aviatice generale generează cumulat aproximativ o treime din primele subscrise.

Majoritatea clienţilor sunt proprietari şi operatori de nave sau aeronave din Turcia, dar asigurătorul oferă aceleaşi produse şi clienţilor din România şi Bulgaria.

"În România, suntem cel mai mare jucător în asigurările maritime. Asigurăm peste 300 de nave, care operează în principal în bazinul Mării Negre sau în împrejurimi. Unele din navele de dimensiuni mai mari operează şi pe distanţe crescute, efectuând transporturi de mărfuri, pe care deasemenea le asigurăm. Pentru acest domeniu de activitate, avem centre dedicate de subscriere în Bucureşti şi Constanţa, precum şi un birou de legătură în Istanbul", mai spune Grindley.

Asigurările pentru cargo şi bunuri în tranzit au determinat o creştere a primelor subscrise cu 40% faţă de perioada similară a anului anterior, depăşind în prezent 5% din totalul primelor subscrise de CertAsig.

CertAsig are peste 75 de clienţi asiguraţi în România, Bulgaria şi Turcia pe segmentul dronelor, în special operatori aerieni, cluburi aeronautice sau proprietari de aeronave recreaţionale.

Această nişă, deşi reprezintă sub 5% din totalul primelor, a înregistrat p creştere cu circa 150% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania a achitat daune de 2,46 milioane euro în primele şase luni, printre cele mai mari daune fiind una de 0,8 milioane euro pentru o garanţie de bună execuţie, subscrisă pentru o fabrică de piese electrice din Transilvania.

"Achităm dosarele de daune valide în termen de 7 zile de la finalizare, acesta fiind unul din cele mai scurte termene de plată pe piaţă, a punctat Grindley.

CertAsig este controlată de Royalton Capital Investors II, un fond privat de investiţii cu sediul în Luxemburg, prezent în România, Polonia, Slovacia, Turcia şi Cehia. Principalii investitori ai fondului sunt Alpha Associates, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Fondul European de Investiţii.

Anul trecut, compania a subscris prime brute totale de 13 milioane euro, în creştere cu 8% faţă de anul precedent, sub planul bugetat, de 15 milioane euro.

Asigurătorul are o echipă de 70 de angajaţi şi puncte de lucru în Bucureşti, Constanţa, Timişoara si Cluj, reprezentanţe regionale în Suceava, Ploieşti, Brasov şi Râmnicu Vâlcea, un birou de legătură în Istanbul (Turcia) şi o sucursală în Sofia (Bulgaria), însă circa 90% din volumul de vânzări este realizat prin intermediul brokerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO