Bănci și Asigurări

Cererea de cash a scăzut în noiembrie

Autor: Liviu Chiru

12.01.2011, 23:38 19

Cantitatea de numerar aflată în circulaţie în afara sistemuluibancar a coborât cu aproape jumătate de miliard de lei înnoiembrie, până la 27,79 miliarde de lei (echivalentul a 6,5 mld.euro), potrivit celor mai recente date ale BNR.

Acesta este cel mai mic nivel înregistrat din luna iunie, cândcererea de cash a urcat puternic, în condiţiile în care mulţi s-augrăbit să facă cumpărături înainte de majorarea TVA, aplicată de la1 iulie. Ulterior, valoarea numerarului în circulaţie a urcatconstant până la un vârf istoric de 28,5 miliarde de lei înseptembrie, iar din octombrie a început corecţia. Totuşi, ultimalună din 2010 ar putea să aducă o cerere mai mare de numerar, avândîn vedere creşterea tradiţională a vânzărilor în perioadasărbătorilor. Deşi sumele rulate pe carduri au crescut cu ritmuride două cifre anul trecut, utilizarea acestora la cumpărăturirămâne modestă, majoritatea covârşitoare a plăţilor fiind făcute cucash.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO