Bănci și Asigurări

CEO BCR: Ajutam clientii care incearca sa plateasca

08.03.2009, 16:25 23

Fundamentele omoara o companie, nu o crestere a dobanzii la credit cu 2-3 puncte procentuale, sustine Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR, cea mai mare banca de pe piata.
"Noi nu majoram dobanzile cu mai mult. Daca sunt eficiente, produc marfa de calitate si au piata, companiile rezista si in aceste conditii. Daca unei companii ii scad vanzarile cu 50% inseamna ca profilul de risc se inrautateste, iar eu trebuie sa-i maresc dobanda pentru ca asa cere managementul riscului: la un risc mai mare, pretul banilor este mai mare", explica Bruynseels. El spune ca BCR evalueaza de la caz la caz situatia clientilor corporate care au dificultati la rambursarea creditelor, fiind vorba de situatii specifice, in timp ce la retail are pregatite produse de restructurare a creditelor mai ales pentru clientii care isi pierd slujbele si pot obtine amanari la plata.
"Suntem rezonabili cu toti clientii, dar trebuie sa vedem totusi ca fac un anumit efort pentru a-si respecta obligatiile din contract inainte de a vorbi despre restructurarea creditului. Ideea este ca pana la urma banca tot trebuie sa-si recupereze banii, iar noi suntem flexibili atat timp cat exista probleme reale. Deocamdata vedem o vointa de achitare a datoriilor."

Evaluarile lui Bruynseels

  •   rezervele minime si regulile de provizionare conservatoare sunt doua airbaguri importante pentru banci
  •   cand apare un declin, romanii devin mai deprimati decat ar fi cazul
  •   cererile de credite ipotecare au inceput sa urce, chiar daca nesemnificativ
  •   unii dezvoltatori imobiliari si-au invatat lectia si vin cu mai mult capital
  •   creditarea isi va reveni gradual, fara accelerari, pe masura ce oamenii prind incredere
  •   provizioanele vor creste inevitabil
  •   este improbabila o crestere economica de 2%
  •   trebuie mentinuta increderea in leu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO