Bănci și Asigurări

Celebrul economist grec Yanis Varoufakis cere UE să închidă băncile din Luxemburg, un paradis fiscal

Celebrul economist grec Yanis Varoufakis cere UE să...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.05.2021, 08:50 453

Ca răspuns la ştirile că Amazon nu a plătit anul trecut impozit pe profit în UE deşi a înregistrat vânzări record, economistul grec Yanis Varoufakis a cerut Comisiei Europene să trimită o troică în Luxemburg, unde gigantul american de retail îşi are sediul european, şi să închidă băncile de acolo. Varoufakis a fost ministru de finanţe în Grecia când aceasta se chinuia să înduplece o troică de creditori internaţionali.

„Dacă UE ar avea o urmă de decenţă, ar trebui trimisă o troică în Luxemburg şi ar trebui închise băncile de acolo“, a scris Varoufakis pe o reţea de socializare. „Dar, desigur, ei fac asta doar oamenilor din ţările pe care le sărăcesc în numele regilor lor tehnofeudali care îşi ascund averile în Luxemburg“, a mai spus el. Amazon a plătit zero impozite pe profit în Europa anul trecut, în ciuda unui venit record din vânzări de 44 miliarde euro, scrie Euronews.

După cum a arătat prima dată The Guardian, din rezultatele financiare ale Amazon EU publicate online reiese că în pofida vânzărilor de miliarde de euro, subsidiara luxemburgheză a companiei, care supraveghează comerţul cu amănuntul în ţările din întreaga Europă, a înregistrat o pierdere de 1,2 mld. euro şi, prin urmare, nu a plătit impozite. 

Gigantul de retail a înfiinţat divizia din Luxemburg în 2003 şi a obţinut rapid un acord confidenţial cu autorităţile fiscale din această ţară renumită pentru impozitele reduse percepute companiilor. În 2017, Comisia Europeană a constatat că Luxemburg a oferit Amazon avantaje fiscal de cel puţin 250 de milioane de euro, ceea ce a fost considerat sprijin ilegal din partea statului.

Luxemburg a făcut recurs împotriva hotărârii, însă procedurile în acest caz sunt încă în curs. Amazon nu doar nu a trebuit să plătească impozitul pe profit, ci i s-au acordat, de asemenea, 56 de milioane de euro în credit fiscal pentru a compensa viitoarele impuneri fiscale în cazul în care aceasta va obţine profit. La acest lucru se adaugă şi pierderile de 2,7 miliarde euro reportate care pot fi utilizate pentru a compensa viitoarele impuneri fiscale.

Subsidiara Amazon din Luxemburg supraveghează vânzările din Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia, Spania, Suedia şi Polonia şi are mii de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO