Bănci și Asigurări

Cele mai mari trei bănci din sistem au câştigat cumulat din dobânzi aproape 5 mld. lei în 2016, în scădere cu 6,5% faţă de 2015. Veniturile din comisioane, plus 3%

Cele mai mari trei bănci din sistem au câştigat...

Autor: Claudia Medrega

08.03.2017, 00:08 702

Cele mai mari trei bănci din sistem - BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen - au obţinut anul trecut venituri cumulate din dobânzi de 4,98 mld. lei, în scădere cu 6,5% faţă de anul 2015, în condiţiile scăderii ratelor şi a creditării nu foarte intense. Câştigurile cumulate din comisioane au crescut cu aproape 3%, totalizând 1,95 mld. lei.

Veniturile din activitatea de cre­ditare reprezintă princi­pa­la sursă de câştig pentru bănci, 50-60% din veniturile totale venind din dobânzi. Alături de dobânzi, comisioanele sunt o altă com­ponentă importantă în structura veniturilor băn­cilor. BRD-SocGen şi Banca Transilva­nia au reuşit să crească creditarea anul tre­cut, în timp ce soldul împrumuturilor acor­date de BCR a fost în uşoară scădere faţă de 2015. La nivelul întregului sistem bancar, rit­mul de creştere al creditării private a rămas anul trecut  anemic, de doar 1,2%, soldul total fiind de doar 220,1 mld. lei.

Concentrarea câştigurilor din dobânzi, cea mai importantă sursă de venituri pentru in­stituţiile de credit, este mare la nivelul pri­mi­lor trei jucători. Pe ansamblul anului 2015, cele mai mari trei bănci din sistem au obţinut ve­nituri totale din dobânzi de 5,3 mld. lei, luând o felie de 50% din totalul câştigurilor din creditare la nivelul întregului sistem ban­car, de 10,6 mld. lei. Şi pe componenta de co­mi­sioane, cele mai mari trei bănci au luat în 2015 circa 50% din veniturile totale din comi­sioa­ne din sectorul bancar, de 3,8 mld. lei.

Ratele do­bânzilor la cre­dite şi de­po­zite au fost pe un trend des­cen­dent în ultimii ani şi au cobo­rât la mi­nime isto­rice, însă ban­cherii s-au gră­bit să re­ducă mai mult şi mai re­pe­de bo­ni­ficaţiile la depo­zi­te în ra­port cu do­bân­zile la credite. În aceste con­diţii, în pe­rioa­da postcriză, băn­cile au continuat să aibă un câştig bun de pe urma mar­jelor mari de do­bân­dă, care au rămas la niveluri compara­bi­le cu cele din perioada de boom economic şi, în unele cazuri, au de­păşit acele niveluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO