Bănci și Asigurări

Cele mai mari trei banci austriece se vor bate pentru CEC

21.10.2004, 00:00 15



Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), membra a grupului german HVB Bank, este mai interesata de preluarea CEC, decat de o noua tentativa de a deveni actionarul majoritar al BCR, a declarat Martin Grull, directorul general al diviziei pentru Europa Centrala si de Est a bancii.



Reprezentantii BA-CA au anumite indoieli in privinta continuarii in viitorul apropiat a procesului de privatizare a BCR. In schimb, asteapta ca banca selectata de statul roman pentru mandatul de consultant pentru vanzarea CEC - probabil JP Morgan - sa lanseze cererea de oferte.



Martin Grull a confirmat astfel oficial hotararea BA-CA de a participa la privatizarea CEC, dupa ce alte doua mari banci austriece - Erste Bank si Raiffeisen Bank - si-au exprimat public acceasi intentie.



Iar cresterea numarului de concurentei aliniati la start nu poate fi decat in interesul CEC si al statului ca actionar unic in sensul realizarii unei privatizari la un pret cat mai bun.



Analistii estimeaza ca lista potentialilor cumparatori s-ar putea completa cu OTP Bank, UniCredit, KBC sau Banca Intesa, care sunt inca sub-reprezentate pe piata romaneasca, spre deosebire de pozitiile ocupate pe alte piete din regiune.



Unele estimari indica o valoare de piata a CEC de 300-400 milioane de euro, conturandu-se conditiile pentru obtinerea unui pret competitiv la nivel regional.



Ce le mana in lupta pe cele mai mari trei banci austriece? In primul rand reteaua de unitati a CEC, care ramane cea mai mare desi multe au fost inchise in urma aplicarii unor masuri de restructurare. CEC detine in prezent 1.424 de sucursale si agentii, cu 325 de unitati mai putin decat in 2000. Dintre acestea, 557 sunt situate in mediul urban, iar 867 de agentii se gasesc in spatiul rural.



Spre deosebire de Raiffeisen Bank, Bank Austria chiar ar avea nevoie de o astfel de achizitie care sa ii extinda semnificativ acoperirea teritoriala pentru aplicarea unei strategii de dezvoltare pe segmentul de retail. Pana acum, banca a pendulat intre varianta cresterii organice si contemplarea posibilitatii unor achizitii.



Martin Grull spune ca HVB/Bank Austria nu va trece la o extindere mai rapida a numarului de sucursale - in prezent 11 - pana cand nu va avea rezultatul competitiei pentru CEC.



Asemenea reprezentantilor Erste Bank si Raiffeisen Bank, el afirma ca BA-CA este constienta de batalia dura care se va da pentru CEC.



Dincolo de numarul de sucursale CEC, preluarea bancii de economii a Romaniei va avea semnificatii diferite pentru cele trei banci austriece. Pentru Erste Bank ar fi varianta optima de a recupera timpul pierdut cu amanarea intrarii pe piata locala, direct intr-o pozitie de top.



Cat despre Raiffeisen Bank, CEC i-ar aduce probabil pozitia a doua in clasamentul pietei dupa valoarea activelor, permitandu-i abordarea unor noi segmente de clienti. In fine, HVB Bank/Bank Austria ar face un salt considerabil in top, pozitie din care si-ar putea exploata mult mai bine experienta in domeniul produselor si serviciilor de retail.



Oricare dintre bancile amintite ar prelua CEC, tranzactia va avea un puternic efect pozitiv la nivelul concurentei pe piata bancara, marind presiunea pentru cresterea calitatii si reducerea costurilor.



Potrivit programului convenit de autoritati cu Banca Mondiala, consultantul va elabora strategia de vanzare a CEC cel tarziu pana in luna februarie 2005. Pana la sfarsitul lunii martie, Guvernul ar trebui sa aprobe strategia de privatizare, procesul urmand sa fie incheiat pana la sfarsitul lui 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO