Bănci și Asigurări

Cele cinci evenimente care au marcat săptămâna. A izbucnit ”Panama Papers”, cel mai mare scandal al deceniului; Isărescu avertizează de un risc fără precedent; Cresc preţurile la apartamente; BCR a epuizat fondurile alocate creditele "Prima Casă”

Autor: Ştefan Stan

09.04.2016, 01:25 5912

Ziarul Financiar vă prezintă la fiecare sfârşit de săptămână cele mai importante evenimente, tranzacţiile, mişcările şi deciziile care au avut un impact deosebit asupra economiei din România.

Atac la „businessul offshore“ la nivel mondial. În România sunt 1.200 de firme venite din Panama, Seychelles sau Insulele Virgine Britanice. Pe un miliard de euro „este scris“ offshore

Companiile înregistrate în paradisuri fiscale - cum sunt Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude - au în România un capital total de peste 1,1 miliarde de euro şi activează pe piaţa locală cu mai bine de 1.200 de firme, conform datelor de la Registrul Comerţului. 

Companiile înregistrate în paradisuri fiscale - cum sunt Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude - au în România un capital total de peste 1,1 miliarde de euro şi activează pe piaţa locală cu mai bine de 1.200 de firme, conform datelor de la Registrul Comerţului.

Paradisurile fiscale, unde mulţi oa­me­ni de afaceri, inclusiv români, îşi ţin businessurile pentru a plăti mai puţine taxe, dar şi departe de ochii autori­tă­ţilor şi presei, au devenit subiectul unei an­chete jurnalistice la ni­vel mondial. Publicaţia germană Süddeut­sche Zeitung (SZ) – care a primit informaţii de la o sursă anonimă – şi Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie au început o anchetă despre firmele înregistrate în Panama şi despre activităţile ilegale întreprinse de politicieni şi oameni de afaceri care au preferat să-şi înregistreze companiile la adăpostul anonimatului oferit de paradisurile fiscale. Ancheta a dezvăluit o serie de informaţii care acum poartă numele de Panama Papers.

În România pe primele locuri în clasamentul paradisurilor fiscale stau Antilele Olandeze, firmele înregistrate aici având un capital de peste 500 mil. euro. La finele lunii februarie erau 15 companii înregistrate în Antilele Olandeze. Acestea sunt urmate de Insulele Virgine Britanice cu peste 290 mil. euro capital social subscris total, conform datelor de la Registrul Comerţului, care arată că aici sunt înregistrate peste 380 de companii cu activitate pe plan local. 

 

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat astăzi la prezentarea raportului asupra stabilităţii financiare că BNR a identificat pentru prima oară în România un risc sistemic sever.

BNR identifică pentru prima oară un risc sistemic sever. În ultimele 6 luni s-au intensificat iniţiativele legislative care îşi propun să reglementeze domeniul financiar-bancar prin intervenţia retroactivă în contractele încheiate între bănci şi clienţi. Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută iniţiativă de acest gen; la reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente care corectează o parte dintre problemele semnalate. Dar problema de fond o reprezintă stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ.

Există şi alte legislative care pot afecta serios stabilitatea, motivate şi de faptul că 2016 este un an electoral, dar desigur este doar o motivaţie, a continuat Isărescu.

"Anumite propuneri legislative recente riscă să încalce dreptul de proprietate, să contrazică fundamentele unei economii de piaţă, să creeze instabilitate."

 
 
BCR a epuizat fondurile alocate pentru acordarea de credite prin programul "Prima Casă” şi a solicitat alocarea de fonduri suplimentare, a declarat Sergiu Manea, CEO al băncii. 

Pe ultima sută de metri din 2015, guvernul a decis ca programul Prima casă să continue în 2016, deşi încă din toamnă au apărut voci care au contestat acest program. Astfel, executivul a decis ca rata dobânzii la creditele acordate prin Prima casă să fie de 2% în loc de 2,5% cât era anterior, plus nivelul indicatorului Robor la trei luni.

Pentru 2016, Guvernul a stabilit un plafon de 1,3 mld. lei, la care se adaugă 200 mil. lei din rambursări de rate de capital efectuate până la 31 decembrie, 172,5 mil. lei din diferenţe rămase neutilizate de anul trecut, respectiv 17,7 mil. lei plafon reutilizat în condiţiile legii.

 
ANAF a majorat cuantumul minim al datoriilor la buget care vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei în 30 aprilie, pentru persoane fizice plafonul fiind ridicat la 1500 lei, de la 100 lei cât fusese stabilit anterior.

În cazul marilor contribuabili, plafonul a fost ridicat la 100.000 lei, la contribuabilii mijlocii la 50.000 lei, iar în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv persoane fizice care au obligaţii fiscale restante aferente activităţilor economice desfăşurate independent sau profesiilor liberale limita a fost stabilită la 10.000 lei, a anunţat ANAF.

Instituţia anunţase anterior, în februarie, ca va publica numele persoanelor fizice care au obligaţii fiscale de plată restante de peste 100 de lei, vizând îmbunătăţirea colectării taxelor.

În cazul marilor contribuabili plafonul fusese stabilit atunci la 1.500 lei, la cei mijlocii la 1000 lei, iar pentru pentru ceilalţi debitori la 500 lei.

Potrivit instituţiei, decizia de ridicare a plafonurilor are la bază prevenirea şi reducerea arieratelor la bugetul general consolidate, precum şi costurile necesare notificării.

În perioada următoare, contribuabilii ale căror restanţe fiscale înregistrate trebuie publicate vor primi notificări conţinând cuantumul datoriilor pentru a avea posibilitatea stingerii acestora sau clarificării situaţiei fiscale.

 
 
Preţurile apartamentelor au crescut în primul trimestru cu circa 6,5% la nivel naţional, un metru pătrat util având la finele lunii martie un preţ mediu de vânzare la apartamente noi şi vechi de 1.013 euro, potrivit indicelui imobiliare.ro.

Pe de altă parte, în luna martie, pretenţiile vânzătorilor de apartamente (noi şi vechi) au scăzut uşor (cu 0,2%) comparativ cu februarie. La finele anului trecut, un metru pătrat util se vindea în medie cu 951 euro.

Toate marile oraşe analizate s-au înscris pe o traiectorie ascendentă a preţurilor în perioada menţionată – cele mai mari creşteri au avut loc în Cluj-Napoca şi Timişoara, iar cele mai mici în Constanţa şi Bucureşti.

Potrivit datelor imobiliare.ro, Cluj-Napoca se situează şi anul acesta pe primul loc la creşteri, cu un plus de 7,2% în primul trimestru, la 1.197 de euro pe metru pătrat (în martie 2016).

Locuinţele vechi s-au scumpit cu 6,3% (de la 1.150 la 1.222 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 5,8% (de la 1.093 la 1.156 de euro pe metru pătrat). În martie, ritmul de creştere a preţurilor s-a mai temperat, cifrându-se la 0,9% (comparativ cu februarie).

În Capitală, indicele Imobiliare.ro relevă un avans de 1,4% în luna martie (de la 1.089 la 1.104 euro pe metru pătrat) şi de 3,3% în primul trimestru (de la 1.069 de euro pe metru pătrat în decembrie 2015). Locuinţele vechi s-au scumpit cu 2,6%, iar cele noi au consemnat un salt de 6,9%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO