Bănci și Asigurări

Cel mai nou star al băncilor poloneze îşi deschide o sucursală la Bucureşti pentru a ataca piaţa serviciilor financiare digitale, rămasă mult în urmă

Cel mai nou star al băncilor poloneze îşi deschide o...

Autor: Liviu Popescu

29.12.2015, 15:34 4766

Cel mai nou star al industriei bancare poloneze, Alior Bank îşi va deschide o sucursală pentru a ataca piaţa serviciilor financiare digitale, un segment de retail rămas mult în urmă, având în vedere că preferinţă românească este pentru sucursala clasică.

Banca poloneză Alior, care a încheiat un acord cu Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote) în urma căreia instituţia de credit va furniza servicii bancare celor şase milioane de clienţi ai operatorului de telefonie mobilă, îşi va deschide o sucursală în Bucureşti cu sediul social în Piaţa Charles de Gaulle, cu domeniul principal de activitate de intermediere monetară, potrivit unui document publicat astăzi în Monitorul Oficial.

​Printre acţionarii băncii poloneze se numără PZU, cea mai mare companie de asigurări din Polonia cu o participaţie de 20%, Genesis Asset Management cu 7%, Alior Lux cu 5%, Aviva cu 5% şi alţi acţionari, care au 62%, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul propriu.

Helene Zaleski (Preşedinte al Consiliului de Supraveghere) reprezintă investitorul - pentru grupul Carlo Tassara, grupul care ar deţine cea mai mare participaţie la Alior Bank. Grupul este controlat de omul de afaceri francez Roman Zaleski, aflat în primii zece cei mai bogaţi francezi.

Polonezii au început să intre din ce în ce mai puternic pe piaţa bancară din România, mai ales la nivelul la serviciului de recuperarea credite unde cu firmele Kruk şi Kredit Inkaso sunt în top. La nivelul serviciilor bancare, grupul Getin Holdin a cumpărat acum doi ani RIB, şi i-a schimbat numele în Idea Bank. Acum Alior intră pe piaţa românească. 
Cele mai mari grupurui financiare din Polonia nu sunt prezente pe piaţa locală, PKO la nivel bancar şi PZU la nivelul serviciilor de asigurări.

Magdalena Proga Stepien şi Marcin Rogalski vor fi reprezentanţii legali ai sucursalei.

Magdalena Proga Stepien este din luna martie a acestui an Head of T-Mobile Bank în cadrul Alior Bank şi anterior a mai lucrat la Citi, McKinsey & Company, KPMG Audit şi Bank Austria Creditanstalt.

Marcin Rogalski este din luna august a acestui an Foreign Markets Director - T-Mobile Bank în cadrul Alior Bank. El a lucrat anterior la în cadrul grupului Citi din Polonia şi la Deutsche Bank Polska.

Alior Bank, înfiinţată la sfârşitul anului 2008, furnizează servicii pentru aproape trei milioane de clienţi, din care 126.000 de companii.

Banca se situează pe locul al patrulea în Polonia după reţea, cu peste 1.000 de unităţi proprii, la care se adaugă punctele de lucru din magazinele T-Mobile de pe piaţa poloneză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO