Bănci și Asigurări

Cel mai bun an. Brokerul de credite Kiwi Finance a intermediat în 2019 credite de 950 de milioane de lei

Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Autor: Roxana Rosu

18.02.2020, 00:07 3074

Brokerul de credite Kiwi Finance a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 21 milioane de lei, cu 27% mai mare comparativ cu anul anterior, şi un volum de credite intermediate în valoare de 950 milioane de lei, în creştere cu 30%.

Principalul vector de creştere a fost creditul ipotecar, cu o pondere de 83% din totalul creditelor intermediate, urmat de creditele de nevoi personale cu 14% şi de credite Prima casă şi credite pentru IMM-uri, cu 3%.

Creditul ipotecar standard a crescut, atât ca volum, cu 37% faţă de anul precedent, cât şi ca număr de clienţi, cu 31%. „Kiwi Finance a avut cel mai bun an din istoria companiei, nu numai ca volum de credite intermediate, cât şi ca sustenabilitate şi calitatea portofoliului. Rezultatele foarte bune de anul trecut s-au datorat în special echipei de brokeri Kiwi, dar şi parteneriatelor cu cele mai active 23 de bănci şi IFN-uri din piaţa românească în acest moment“, a comentat Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Ea a adăugat că faţă de anul 2018 se remarcă o creştere uşoară a creditului ipotecar mediu cu 4,4%, aproape în linie cu inflaţia, prefigurând o piaţă imobiliară stabilă şi sustenabilă, fără bule prezente sau crize previzibile la orizont.

„Ca direcţie generală, industria de brokeraj creşte în fiecare an într-un ritm mai accelerat decât piaţa de creditare, ceea ce arată o evoluţie firească de maturizare a acestei industrii. Avem încredere că vom recupera decalajul faţă de ţările avansate, unde industria de brokeraj reprezintă 40-70% din total creditare.“

Planurile de dezvoltare ale companiei includ consolidarea prezenţei la nivel national prin dezvoltarea reţelei de reprezentanţi şi francize Kiwi Finance.

„Experienţa din ţările avansate a validat asocierea puternică dintre nivelul intermedierii şi creşterea reală a PIB pe cap de locuitor. În contextul în care în România avem cel mai mic grad de intermediere financiară din Europa, se impun soluţii agregate ale industriei pentru accelerarea recuperării acestui decalaj. În acest sens, cel mai ambiţios proiect în 2020 pentru noi este finalizarea şi exploatarea platformei digitale de brokeraj care va accelera şi mai mult ritmul de penetrare al industriei în România.“

Kiwi Finance, înfiinţată în anul 2003 de Anca Bidian, este controlată de fondul de investiţii Oresa Ventures. Compania a intermediat în ultimii 16 ani credite de 1,35 miliarde de euro, fiind prezentă în 35 de oraşe ale României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO