Bănci și Asigurări

Cehii de la PPF Investments vand asiguratorii Ardaf si RAI "in familie"

Cehii de la PPF Investments vand asiguratorii Ardaf si RAI "in familie"
19.02.2008, 20:32 40

Fondul ceh de investitii PPF Investments se pregateste sa vanda companiile de asigurari Ardaf si RAI catre joint-venture-ul Generali PPF, tranzactia fiind acum intr-o faza finala, au declarat pentru ZF surse apropiate afacerii.
Cehii au facut astfel o operatiune "in familie": PPF Investments este o subsidiara a PPF Group, care a intrat recent intr-un joint-venture cu grupul italian de asigurari Generali, formand astfel Generali PPF, care reuneste operatiunile celor doua grupuri din Europa Centrala si de Est.
Generali detine 51% din actiunile acestui joint-venture, iar grupul PPF - 49%.
Valoarea tranzactiei este estimata intre 70 si 90 de milioane de euro, adica ar putea ajunge pana la de doua ori valoarea primelor brute subscrise de cele doua companii.
Discutiile de vanzare au inceput in urma cu sase luni, dar au fost intrerupte de o oferta avansata de austriecii de la Uniqa, dar neacceptata.
PPF Investments a cumparat "la pachet" Ardaf, una din primele zece societati de pe piata, si RAI Asigurari, un jucator de talie mica, in urma cu doar un an cu suma de 40 mil. euro, din care
35 mil. euro au fost platite pentru Ardaf si circa
5 mil. euro pentru RAI Asigurari. Dupa achizitie, fondul ceh a mai investit circa 40 mil. euro in Ardaf prin majorari de capital. Cehii au cumparat 56% din Ardaf de la omul de afaceri Ovidiu Tender, restul de actiuni pana la 71%, cat detin acum, cumparandu-le de pe piata. RAI a fost achizitionata integral de la familia Tudor, ulterior Daniel Tudor fiind numit in functia de presedinte al Ardaf.
Ardaf a avut dificultati financiare in cursul lui 2006, cand Comisia de Supraveghere a Asigurarilor i-a impus un plan de redresare financiara, pierderile companiei ridicandu-se la 35 mil. euro. In 2007, odata cu schimbarea actionariatului si a echipei de management, asiguratorul a reusit sa isi reduca pierderile cu 70%, pana la circa 10,5 mil. euro, in timp ce afacerile si-au incetinit scaderea, la 10%, compania inregistrand prime brute subscrise de 50 mil. euro. RAI Asigurari, companie specializata pe asigurari de calatorii in strainatate, a obtinut in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri in jur de 6 mil. euro.
Ardaf este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de circa 54 mil. euro la ultimul pret de tranzactionare de 0,104 lei/actiune.
Sursele citate afirma ca in urma acestei tranzactii Generali se va retrage din cursa pentru preluarea Asiban, unde ofertele angajante pot fi depuse pana la inceputul lunii martie.

Ardaf in cifre (2007)
Afaceri: 50,0 mil. euro
Daune platite: 38,2 mil. euro
Pierdere: 10,5 mil. euro
Investitii PPF: 40,0 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO