Bănci și Asigurări

CEC si LBS, parteneri pe piata ipotecara

10.02.2003, 00:00 17

Cererea de credite pentru locuinte in crestere, mai ales incepand de anul trecut, si numarul destul de redus de banci care acorda astfel de imprumuturi, face din acest segment al pietei bancare romanesti unul extrem de interesant si care ar putea aduce castiguri insemnate pentru cei care se incumeta sa intre in joc. Pe acest lucru au mizat si reprezentantii bancii germane LBS Bayerische Landesbauparkasse care au inceput sa apese mai mult pe pedala pentru a incepe afacerile pe piata romaneasca a creditului ipotecar.
In acest sens nemtii au demarat negocierile cu Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pentru infiintarea unei banci de credit ipotecar, a carei activitate va fi orientata exclusiv spre activitati de finantare in domeniul locativ.
"Discutiile de infiintare a unei noi banci de credit ipotecar impreuna cu nemtii de la LBS au avansat si cred ca pana in toamna vom incepe sa acordam primele credite. LBS va detine probabil pachetul majoritar, in jur de 60% din actiuni, restul actiunilor urmand a fi detinute de CEC. Capitalul social va fi de minim 370 miliarde de lei, de altfel suma minima impusa de banca centrala", a comentat Constantin Teculescu, presedintele CEC. Decizia infiintarii noii banci asteapta acum acordul actionarului majoritar al CEC, Ministerul Finantelor.
Noul sistem de finantare care va fi dezvoltat prin aceasta banca de credit ipotecar si care preia modelul german, presupune obtinerea unui imprumut pentru constructia sau cumpararea unei locuinte, la o dobanda sub cea a pietei, dupa o perioada in care beneficiarul economiseste, tot la o dobanda fixa, o anumita suma de bani. Statul poate interveni in acest sistem prin acordarea unei prime de circa 30% pe an din suma economisita celui care strange fonduri pentru casa.
Perioada minima de economisire pentru obtinerea unui credit este de 18 luni, iar valoarea acumulata trebuie sa fie circa 40% din valoarea toatla a creditului. Durata de rambursare este cuprinsa intre 10 si 15 ani.
CEC este in prezent intr-un proces de reorganizare , care presupune printre altele si completarea managementului. Doua dintre cele patru posturi de vicepresedinti sunt in acest moment disponibile. Surse de pe piata bancara spun ca Gheorghe Oana, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, va ocupa in perioada urmatoare unul dintre aceste posturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO