Bănci și Asigurări

CEC si-a redus castigul la jumatate

22.08.2008, 20:07 20

CEC Bank, singura banca de stat din topul primilor zece jucatori din sistem, a obtinut in primul semestru un profit net de 27,9 milioane de lei (7,6 milioane de euro), in scadere cu 41%, in lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele sase luni din 2007 banca obtinuse un castig de 47,3 milioane de lei (14,2 milioane de euro).
Profitul CEC Bank a fost influentat in primul semestru de procesul de rebranding, demarat in primavara. Pentru anul acesta, cheltuielile legate de rebranding vor depasi 50 de milioane de euro. Pe langa adoptarea unui nou brand, CEC Bank isi reamenajeaza treptat si cele peste 1.400 de unitati teritoriale, incercand sa le aduca la standardele de imagine ale celorlalte banci de top.
Activele totale ale CEC au urcat cu 55% din iunie anul trecut, ajungand la 12,3 miliarde de lei (aproape 3,4 miliarde de euro). Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Cresterea activelor a fost sustinuta de expansiunea creditarii. Soldul creditelor a urcat cu 69% din iunie anul trecut pana in iunie curent, ajungand la 6,7 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro).
Sumele atrase de la clientela au urcat mai incet, cu 44%. Totusi, cu un sold al depozitelor de 9,4 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro), CEC are o pozitie foarte confortabila din punctul de vedere al lichiditatilor. La nivelul intregului sistem, creditele acordate clientelei depasesc cu mult depozitele atrase, diferenta fiind de circa 38 de miliarde de lei (peste 10 miliarde de euro). Inclusiv intre jucatorii de top, care au retele extinse, majoritatea au resurse atrase de la clientela mai mici decat imprumuturile acordate, fiind astfel dependenti de finantarile de la actionari.
Capitalurile proprii ale CEC totalizau la sfarsitul lui iunie 1,58 miliarde de lei (434 de milioane de euro), cu 25% mai mult decat in urma cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO