Bănci și Asigurări

CEC şi-a dublat profitul brut în 2013, la 65 milioane de lei

CEC şi-a dublat profitul brut în 2013, la 65 milioane...

Autor: Ovidiu Tempea

16.01.2014, 19:24 708

CEC Bank, singura bancă de top 10 rămasă în portofoliul statului, a încheiat anul trecut cu un profit brut de circa 65 milioane de lei (15 mil. euro), aproape dublu faţă de rezultatul din 2012, potrivit unor surse guvernamentale.

„Din datele preliminate, CEC a încheiat anul cu profit, dar va trebui să vedem rezultatele auditate, singurele care pot fi luate în calcul. O ima­gine mai exactă vom avea în martie-aprilie. De obicei, la CEC nu este o diferenţă mare între profitul brut şi rezultatul net. Dacă rămâne nivelul actual al profitului brut, probabil vom vedea un câştig net de 55-60 milioane de lei“, au precizat sursele citate. CEC încheiase anul 2012 cu un profit brut de 33,5 mil. lei, cu aproape 60% sub nivelul din anul anterior. Scăderea profitabilităţii în 2012 a fost cauzată de cheltuielile mari cu provizioanele constituite pentru acoperirea pierderilor din cre­dite neperformante.

Ministrul finanţelor Daniel Chi­ţo­iu declara la începutul lunii de­cem­brie, în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind creditul acor­dat Ioanei Băsescu, că CEC se afla pe pierdere netă şi nu şi-a îndeplinit planul de creditare asumat.

Ministerul Finanţelor a început un proces de evaluare a performan­ţelor conducerii băncii şi a anunţat că va transforma banca în instituţie cu conducere duală. În prezent, Radu Ghe­ţea cumulează funcţiile de pre­şe­dinte executiv şi preşedinte al CA.

 

CEC dă credite în lei cu dobândă de 3,65%, din fonduri elveţiene

CEC va acorda întreprinderilor mici şi mijlocii din sectoare productive, sănătate, turism şi comerţ credite în lei pentru investiţii, cu o marjă de un punct procentual peste Robor la 6 luni (3,62% pe an), pe baza unui grant de 20 mili­oane de franci oferit de statul elveţian. La suma virată de statul elveţian CEC Bank va contribui cu echivalentul a 8,5 mil. franci elveţieni. O firmă va putea accesa un credit de cel mult 100.000 de franci elveţieni (366.000 lei), din care 70% este transferat de la buget şi ulterior rambursat din grantul elveţian. Beneficiarii pot accesa şi o garanţie de stat care să acopere 80% din credit.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO