Bănci și Asigurări

CEC se grabeste sa-si creasca valoarea de piata in asteptarea cumparatorului

27.08.2004, 00:00 15



Pregatire camerei de date pentru consultantul care va fi selectat sa pregateasca privatizarea CEC, continuarea procesului de restructurare a retelei de unitati si a produselor, inceperea operatiunilor in valuta si emiterea de carduri, concomitent cu extinderea informatizarii, se afla pe lista de prioritati a noului presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni, Enache Jiru.



In perspectiva atragerii unui investitor puternic, Jiru mizeaza pe potentialul pe care il detine zona rurala pentru dezvoltarea pietei bancare, si care va continua sa creasca datorita investitiilor preconizate. Potentialul sesizat deja si de alte banci care incearca sa se apropie cu retelele teritoriale de acest segment de clienti neexploatat.



Potrivit calendarului convenit cu institutiile financiare internationale, semnarea contractului de privatizare a CEC ar trebui sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2005.



Prioritatea operationala a noii conduceri pana la sfarsitul lui 2004 este introducerea contului curent in valuta, care sa permita clientilor sa faca operatiuni cu strainatatea. CEC are deja autorizarea BNR de a derula operatiuni valutare, precum si norme aferente, fiind insa necesara introducerea aplicatiei informatice pentru evidenta datelor.



De asemenea, ramane in vigoare proiectul privind introducerea cardurilor. In perioada urmatoare, CEC va organiza o licitatie pentru alegerea unui sistem modern de instrumente electronice de plata.



"Venind tarziu pe piata, vrem sa introducem cea mai evoluata tehnologie in domeniu, bazata pe carduri duale - cu banda magnetica si cu chip", spune Enache Jiru.



In prima faza de dezvoltare a sistemului, CEC intentioneaza sa opereze o retea de 50 de bancomate.



"In prezent, elaboram impreuna cu colegii din Ministerul Finantelor termenii caietului de sarcini pentru organizarea unei licitatii internationale in vederea selectarii procesatorului", a declarat Jiru.



Licitatia va avea loc in aceasta toamna, iar implementarea sistemului va dura aproximativ un an. Jiru apreciaza ca serviciile bancare reprezinta domeniul in care CEC a ramas in urma si care poate adauga valoare societatii. Standardizarea produselor si programele de pregatire a personalului ar trebui sa duca la o imbunatatire a activitatii de vanzare a produselor, capitol la care CEC a ramas in urma concurentei.





Reteaua, activul cel mai de pret



Unitatile teritoriale ale CEC reprezinta "punctul tare" al bancii, fiind cea mai mare retea din sistemul bancar, ceea ce va atrage investitori specializati pe activitatea de retail, a declarat presedintele CEC.



"Reteaua este activul cel mai de pret al CEC-ului. Potentialul investitor va fi atras de aceasta retea, date fiind perspectivele si conjunctura economica favorabila", a spus Jiru.



Potrivit oficialilor institutiei, inca mai mult de 100 de agentii din reteaua CEC se afla pe lista de vanzare din cauza ca inregistreaza cheltuieli mai mari decat veniturile.



De la inceputul acestui an, CEC a obtinut circa 500.000 de euro din vanzarea de locatii.



Jiru spune ca este prea devreme de discutat asupra tipului de banca pe care se va concentra CEC - pastrarea specificului de banca de economii, existent si in Vest, sau transformarea intr-o banca universala. Inceputul de orientare spre activitatea de creditare, pentru persoane fizice dar si pentru intreprinderi mici si mijlocii, sugereaza insa a doua optiune.



La sfarsitul lunii iulie, CEC a raportat un profit brut de 569,1 miliarde lei (13,9 milioane euro) si active de 46.050 miliarde lei (1,123 miliarde de euro), din care creditele reprezentau numai 6.946 miliarde de lei.



Presedintele CEC considera ca este inevitabila o reorientare a bancilor catre mediul rural o data cu o usoara saturare a pietei bancare din mediul urban.



El a explicat ca, in aceste conditii, CEC are un avantaj net, mai ales ca in mediul rural clientii au o anumita "inertie".



Pe de alta parte, numarul unitatilor CEC a fost mult diminuat in ultimii patru ani, pe parcursul desfasurarii programului de restructurare.



CEC detine in prezent 1.424 de sucursale si agentii, cu 325 de unitati mai putin decat in 2000. Dintre acestea, 557 sunt situate in mediul urban, iar 867 de agentii se gasesc in spatiul rural.



"Misiunea noastra este sa conservam pe cat posibil reteaua existenta, pentru a putea obtine o suma mai mare la momentul privatizarii", a adaugat Jiru.



Programul de restructurare a avut mai multe obiective de eficientizare, printre care si diminuarea numarului de personal, care a scazut de la peste 12.000 de angajati in 2000 la 9.270 in prezent.



Pentru acest an a fost prevazuta o noua reducere, cu 500 de posturi, dar oportunitatea acestei masuri va fi decisa impreuna cu consultantul pentru privatizare.



"Reducerea trebuia facuta mai demult. Acum va trebui sa asteptam parerea consultantului, pentru ca nu vrem sa luam hotarari care pot afecta pretul de vanzare fara sa avem si o opinie din partea acestuia", a mai spus oficialul CEC.



In opinia lui Jiru, redimensionarea la nivelul personalului si-a dovedit necesitatea, ducand la o crestere a profitabilitatii pe angajat.



Daca in 2000, CEC avea un profit de 900 de miliarde lei, la un numar de 12.000 de angajati, numai pe primele sapte luni din 2004 profitul brut a atins 570 de miliarde lei si este estimat sa treaca de 800 de miliarde lei la sfarsitul anului.



In ceea ce priveste investitiile, Jiru a anuntat o politica prudenta, intrucat pana la privatizare nu sunt recomandate proiecte de anvergura, care ar putea sa nu corespunda cu viziunea potentialilor investitori si sa nu fie luate in considerare la stabilirea pretului.



Presedintele CEC a precizat ca informatizarea bancii va continua prin eforturi interne si va presupune extinderea aplicatiilor informatice intr-un numar cat mai mare de unitati.



Investitiile totale bugetate pentru acest an se situeaza la 200 de miliarde lei.



Calendarul de privatizare a CEC, aprobat de Guvern, stabileste numirea unui consultant pana in luna septembrie 2004, care va elabora strategia de vanzare a CEC, avand ca termen luna februarie 2005. Cel tarziu la sfarsitul luniii martie 2005, Guvernul ar trebui sa aprobe stragia de privatizare, procesul urmand sa fie incheiat pana la sfarsitul anului viitor.



In luna iunie, comisia de privatizare a selectat sase banci pentru a depune oferte de consultanta, si anume JP Morgan, Citigroup Global Markets Limited, Rothschild Conseil International, HSBC, Credit Suisse First Boston (Europe) Limited si BNP Paribas, aceasta din urma retragandu-se din cursa.



La inceputul lunii august, Enache Jiru a fost numit in functia de presedinte al CEC, in locul lui Constantin Teculescu. El a renuntat la functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, responsabil cu managementul datoriei publice si administrarea Trezoreriei Statului. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO