Bănci și Asigurări

CEC, profit net in 2003 de 11,5 mil. euro

03.02.2004, 00:00 20



Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a obtinut anul trecut, practic in cel de-al doilea an plin de restructurare, un profit net de peste 483 mld. lei (in jur de 11,5 mil. euro), in crestere, potrivit oficialilor sai, cu 108% fata de cel realizat in anul 2002.



"Rezultatul este foarte bun, in conditiile in care bugetul pe anul trecut fixau un profit net de numai 154 miliarde lei iar institutia s-a aflat in cel de-al doilea an de restructurare ", a afirmat Constantin Teculescu, presedintele CEC..



El a afirmat recent ca principalele cauze care au determinat aceasta depasire in privinta rezultatului net sunt cresterea volumului de credite acordate populatiei si IMM-urilor, ponderea acestor imprumuturi crescand de la 5% la 18% in total active, o politica mai realista in privinta dobanzilor practicate pentru depuneri si imprumuturi si plasarea unei parti a fondurilor atrase de institutie la Banca Nationala a Romaniei, care a generat venituri mai mari din dobanzile acordate.



Pe de alta parte, CEC si-a diminuat costurile prin reducerea cheltuielilor cu personalul, in prezent numarul salariatilor situandu-se la circa 9.500 de persoane.



Potrivit oficialilor sai, CEC estimeaza pentru anul acesta un profit similar cu cel din 2003. In paralel, CEC va continua procesul de restructurare care va viza in principal disponibilizari de personal, inchiderea de agentii nerentabile, dar si un plan de salarizare potrivit caruia fiecare director de sucursala va fi platit direct proportional cu profitul pe care il face.



Programul de restructurare a CEC, inceput in 2002, a vizat si aplicarea unor masuri de reducere a numarului de salariati. Astfel, daca la sfarsitul anului 2001 institutia avea circa 12.200 de angajati, in 2002 si in cursul anului trecut au fost disponibilizati circa 1.700 de persoane, urmand ca in 2004 alti 500-1.000 de salariati sa paraseasca institutia.



De asemenea, in 2003 au fost inchise intre 150-200 de agentii care generau pierderi. In prezent, CEC are o retea teritoriala formata din circa 1.500 de unitati, fata de 1.670 - 1.680 la sfarsitul anului 2002.





Ce planuri mai exista pentru anul acesta?



Nu se renunta la ideea infiintarii unei societati de valori mobiliare si a unei firme care va activa in domeniul leasing-ului. De asemenea, vor continua demersurile pentru intrarea pe segmentul instrumentelor electronice (carduri) si pentru infiintarea Erste Bausparkasse (EBS) Romania, o banca profilata pe acordarea creditelor pentru cumpararea, construirea sau modernizarea unei locuinte.



Conform acordului semnat la inceputul lunii august anul trecut intre cele doua parti, EBS Romania va avea un capital social de circa 10 milioane euro, la constituirea caruia LBS si CEC vor participa cu 60%, respectiv cu 40%.



Pentru anul 2004, CEC si-a propus realizarea de investitii in valoare de 447 miliarde lei, destinatia fondurilor fiind, printre altele, informatizarea institutiei, sustinerea unor cursuri pentru perfectionarea salariatilor si achizitionarea de masini blindate pentru efectuarea de operatiuni de transport numerar.



CEC isi mai propune inceperea operatiunilor in valuta, institutia urmand sa ofere, intr-o prima etapa, instrumente de economisire de acest tip pentru populatie.



CEC atrage o parte insemnata din economiile in lei ale populatiei, pe langa reteaua mare de sucursale un impact pozitiv avandu-l si "istoricul" acestei institutii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO