Bănci și Asigurări

CEC plăteşte maximum 2,5% pe an la lei pentru depozitele bancare constituite de companii

CEC plăteşte maximum 2,5% pe an la lei pentru...

Autor: Ciprian Botea

26.08.2014, 00:00 274

CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliul statului, a redus cu un sfert de punct procentual dobânzile plătite în contul depozitelor atrase de la clienţii companii, până la un maxim de 2,5% pe an la lei. Cea mai mare dobândă, de 2,5% pe an, este achitată în cazul depozitelor cu scadenţa la 12 luni. Pentru depozitele cu scadenţa la 3 luni dobânda a scăzut de la 2,25% la 2% pe an, în timp ce la şase luni bonificaţiile au scăzut la 2,25% pe an, de la nivelul anterior de 2,5% pe an. Cea mai mică dobândă oferită este cea aplicată pentru depozitele cu scadenţa la o lună, care a rămas neschimbată la nivelul de 1,75% pe an. Banca continuă totuşi să plătească peste 3% pe an la depozitele cu scadenţa mai mare de şase luni atrase de la persoanele fizice.

CEC a operat reduceri de dobândă şi în ceea ce priveşte depozitele în euro ale firmelor. Noile rate de dobândă se situează între 1,15% şi 1,75% pe an. Mai multe bănci au reacţionat rapid la decizia BNR de luna aceasta de a micşora dobânda-cheie la lei la un minim de 3,25% pe an prin reducerea bonificaţiilor la depozite. Mişcarea băncilor vine în pofida semnalului de alarmă tras de guverna­torul BNR Mugur Isărescu referitor la ratele foarte mici ale dobânzilor la depozite şi la riscul ca diminuarea în continuare a acestora să descurajeze economisirea. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO