Bănci și Asigurări

CEC Bank plăteşte dividende de 634,3 milioane de lei statului român, reprezentând 85% din profiturile din 2019 şi 2020

CEC Bank plăteşte dividende de 634,3 milioane de lei...

Autor: Claudia Medrega

11.01.2022, 11:26 263

CEC Bank anunţă plata de dividende în valoare de 634,3 mil. lei aferente profitului din anii financiari 2019 şi 2020, acţionarului său Ministerul Finanţelor Publice. Plata a fost deja efectuată, la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit informaţiilor transmise de CEC Bank.

Banca a distribuit peste 85% din profitul net atribuibil acţionarilor , în linie cu acordul privind majorarea capitalului social CEC Bank, convenit cu Comisia Europeană în 2019,  având una dintre cele mai ridicate cote de repartizare a profitului de pe piaţă.

”Am demonstrat că CEC Bank poate veni cu un plan viabil de creştere şi transformare. Şi ne-am respectat toate angajamentele asumate în cadrul Planului de afaceri care a stat la baza majorării capitalului social al CEC Bank, în condiţii de piaţă. Capacitatea de a genera profituri pentru acţionari este principalul indicator după care se măsoară atractivitatea unui business pe piaţă, iar Ministerul de Finanţe a înţeles să acţioneze precum un investitor privat. Aceste dividende demonstrează că a avut de câştigat”, a declarat Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank.

Distribuirea de dividende face parte din obligaţiile asumate în baza planului de afaceri care a stat la baza majorării capitalului social al CEC Bank, aprobat de Comisia Europeană la sfârşitul lui 2019. Planul menţionat prevede şi acordarea unui împrumut subordonat, necesar pentru ca CEC Bank să se conformeze cerinţelor europene privind fondurile proprii şi pasivele eligibile (prevăzute în Directiva 2014/59/UE privind Cerinţele Minime privind Fondurile Proprii şi Pasivele Eligibile).

Majorarea capitalului social al CEC Bank prin aport în numerar al acţionarului este unul din puţinele proiecte aprobate la nivelul Uniunii Europene privind majorarea de capital la nivelul unei bănci, de către un acţionar de stat, în condiţii de piaţă, care a trecut testul investitorului privat. Comisia a apreciat că prin injecţia de capital la CEC Bank, statul ca acţionar va beneficia de un randament al investiţiei în conformitate cu condiţiile pieţei.

Sumele au fost şi vor fi folosite în principal pentru consolidarea poziţiei CEC Bank pe piaţa creditelor şi pentru investiţii în modernizarea sistemelor informatice.

În 2019, profitul net al CEC Bank s-a ridicat la 379,6 milioane de lei, iar în 2020 – la 337,7 milioane de lei, acestea fiind cele mai bune rezultate din istoria post-tranziţie a băncii. Dividendele s-au aplicat profitului rezultat după repartizarea tuturor elementelor reglementate: impozite, rezerve, provizioane etc.

În primele 11 luni din 2021, CEC Bank a înregistrat un profit net de circa 400 de milioane de lei, în creştere cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut, iar activele băncii s-au majorat la  45,62 miliarde de lei, faţă de 39,4 miliarde de lei în noiembrie 2021 (Ă16%). Decizia privind repartizarea profitului aferent anului 2021 urmează a fi luată de către acţionari după aprobarea situaţiilor financiare aferente exerciţiului financiar 2021.

La sfârşitul anului trecut, guvernul a aprobat acordarea unui împrumut subordonat către CEC Bank, în valoare de 1,4 miliarde de lei, pe o perioadă de 10 ani.

Împrumutul a fost contractat în ultima parte a lunii decembrie, cu o rată totală a dobânzii la nivelul pieţei formată dintr-un indice variabil revizuibil trimestrial: ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marjă fixă de 3,30%, pe toată durata contractului. Dobânda este variabilă şi se ajustează trimestrial.

Majorarea fondurilor proprii prin contractarea împrumutului subordonat, în locul majorării de capital prin încorporarea profitului din anii anteriori asigură conformarea la cerinţele europene privind fondurile proprii aplicabile CEC Bank şi permite acţionarului – Ministerul de Finanţe – să beneficieze de fluxuri de numerar pozitive, din rambursarea creditului şi a dobânzilor  aferente şi, în acelaşi timp, să încaseze dividende în continuare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO