Bănci și Asigurări

CEC Bank a înregistrat în primul trimestru un profit de 81,7 mil.lei şi venituri din dobânzi de 277 mil.lei. Bogdan Neacşu, CEC Bank: În ultimele 15 luni, într-un context dificil şi fără precedent, am demonstrat că ne-am adaptat rapid şi am reuşit să creştem şi să susţinem companiile locale şi economia

CEC Bank a înregistrat în primul trimestru un profit de...

Autor: Roxana Rosu

05.05.2021, 12:04 159

CEC Bank a înregistrat în primul trimestru un profit net de 81,7 milioane de lei, în timp ce veniturile nete din dobânzi s-au ridica la 277,4 milioane de lei, în condiţiile în care creşterea activului a fost compensată de reducerea dobânzilor din piaţă.

În primul trimestru din 2020, banca de stat a raportat un profit net de 114,1 milioane de lei şi venituri din dobânzi de aproximativ 372 milioane de lei.

Activul net bilanţier a crescut în primele trei luni din 2021 cu 16% faţă de perioada similară din 2020, până la 42,4 miliarde de lei, după ce, la nivelul anului 2020, banca a raportat o creştere de 25,5% a activelor.

Veniturile din comisioane au crescut cu 8,7%, până la 70,1 milioane de lei.

Banca a avut o politică prudentă, înregistrând o majorare a provizioanelor aferente creditelor în valoare de circa 100 de milioane de lei.

În ultimele 15 luni, într-un context dificil şi fără precedent, am demonstrat că ne-am adaptat rapid şi am reuşit să creştem şi să susţinem companiile locale şi economia, în ansamblu, repoziţionând CEC Bank ca o bancă eficientă, modernă şi responsabilă. Am păstrat deschisă şi în condiţii de siguranţă cea mai mare reţea teritorială, de peste 1.000 de unităţi, am lansat soluţii proprii şi proactive de susţinere a clienţilor în această perioadă, am accelerat digitalizarea şi modernizarea băncii şi avem azi produse accesabile 100% online, destinate persoanelor fizice, precum conturi, carduri de credit şi împrumuturi de nevoi personale”, a declarat Bogdan Neacşu, Preşedinte, Director General CEC Bank.

Portofoliul de credite (sume reprezentând principalul, la valoare brută) a înregistrat o creştere 13,2% faţă de sfârşitul lunii martie 2020, ajungând la 23,6 miliarde de lei, cele mai bune performanţe fiind înregistrate pe segmentul creditelor ipotecare (+36,2%) şi pe cel al finanţării companiilor (+13,2%), inclusiv datorită programului IMM Invest. Portofoliul de titluri de stat se ridica, la sfârşitul trimestrului la 14,8 miliarde de lei.

Depozitele şi sursele atrase de la clienţi însumau 35,7 miliarde de lei, în creştere cu 23,3% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile creşterii accelerate a soldurilor conturilor curente.

Anul trecut, banca a raportat o creştere record a activelor, de 25,5%, până la 41,25 miliarde lei, şi şi-a majorat cota de piaţă cu 0,73 puncte procentuale.

În plus, au fost demarate o serie de proiecte în zona digitalizării şi modernizării băncii, inclusiv noua strategie informatică a CEC Bank IT TO BE, care prevede inclusiv modernizarea sistemului Core Banking, utilizarea tehnologiilor moderne precum Cloud-ul şi un sistem de aplicaţii de tip omni-chanel, care permit accesul clienţilor şi de la distanţă la produsele şi serviciile bancare (folosind tehnologii de ultimă generaţie de tip low-code, blockchain, RPA).

Banca a acordat credite noi în valoare de aproximativ 7 miliarde de lei, din care 1,8 miliarde de lei - credite pentru persoane fizice şi 4,6 miliarde de lei – credite acordate companiilor şi autorităţilor publice.

Pe segmentul persoanelor fizice, creditele pentru locuinţe au înregistrat o creştere de peste 32%. Au fost acordate peste 7 000 de împrumuturi pentru locuinţe în 2020, dintre care circa 3 000 prin programul Noua Casă.

Pe segmentul companiilor, agricultura şi industria au fost domeniile către care s-au orientat cele mai multe credite noi, ambele domenii atrăgând fiecare finanţări noi de peste 1 miliard de lei.

Depozitele şi sumele atrase de la clienţi au crescut la 34,6 miliarde lei în 2020 (Ă24,3%). Cea mai mare creştere s-a înregistrat pe segmentul conturilor curente (43%), în linie cu obiectivele strategice ale CEC Bank de a-şi diversifica serviciile şi de a creşte portofoliul de clienţi.

În 2020, CEC Bank a obţinut un profit net de 337,7 milioane de lei. Veniturile nete din comisioane au crescut cu circa 6%, iar veniturile nete din dobânzi au fost stabile, la 1,1 miliarde de lei.

La sfârşitul lui 2020, rata fondurilor proprii totale se ridica la 28,2%, (faţă de 23,1% în 2019). Rata creditelor neperformante a avut un trend uşor ascendent, urcând de la 5,04% la 5,52%, în condiţiile în care pe segmentul persoanelor fizice, acest indicator s-a menţinut la un nivel foarte scăzut: 2,17%.

Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi active de 32,9 miliarde lei, la sfârşitul anului 2019. Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, este unicul acţionar al CEC Bank, iar în luna noiembrie 2019, în urma acordului Comisiei Europene, capitalul băncii a fost majorat cu 940 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO