Bănci și Asigurări

CEC Bank finanţează antreprenorii din agricultură prin programul AGRO IMM Invest. Garanţia statului poate fi 90% din valoarea creditului, iar dobânda este subvenţionată pentru 8 luni

Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank

Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank

Autor: Cristina Bellu

07.05.2021, 12:14 202

CEC Bank acordă finanţări prin programul AGRO IMM Invest, care oferă acces antreprenorilor din agricultură la credite cu dobânzi avantajoase şi garanţii de stat, precum şi la sume nerambursabile de până la 10% din valoarea finanţării.

Agro IMM Invest este un program guvernamental care ajută fermierii şi întreprinderile din agricultură, acvacultură, pescuit şi sectorul alimentar să obţină finanţări pentru activitatea curentă sau pentru investiţii, în condiţii avantajoase.Antreprenorii din agricultură  pot beneficia de un grant (sume nerambursabile) de până la 10% din valoare finanţării şi de garanţii de stat - prin FNGCIMM -  de până la 90% din valoarea creditului.

Dobânda pentru creditele AGRO IMM Invest este subvenţionată de stat pe o perioadă de 8 luni. După această perioadă, dobânda va fi ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marjă fixă de 2,5% în cazul creditelor pentru activitatea curentă, respectiv 2% în cazul creditelor pentru investiţii.

Comisioanele FNGCIMM (de risc şi de administrare) sunt subvenţionate de stat în proporţie de 100%, pe toată durata de creditare.

CEC Bank este unul dintre cei mai mari finanţatori ai agriculturii, iar acest domeniu se află pe primul loc în topul finanţărilor CEC Bank în 2020, cu volume de peste 1 miliard de lei, fiind urmat de construcţii şi industrie. Pentru antreprenorii din agricultură, CEC Bank s-a dovedit un partener de încredere şi va continua să fie şi în viitor. Suntem singura bancă din România cu o  prezenţă teritorială semnificativă în zonele rurale şi în oraşele mici, şi suntem şi fizic aproape de clienţi”, spune  Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank.

Plafonul maxim al creditelor Agro IMM Invest, pe care un client le poate solicita, nu poate depăşi 10 milioane de lei (credit pentru investiţii şi/sau pentru capital de lucru).

Programul nu permite refinanţări ale creditelor în derulare. În plus, creditele din cadrul programului nu pot fi utilizate pentru implementarea proiectelor finanţate din ajutoare de stat/fonduri europene.

CEC Bank a anunţat recent că participă şi în acest an la IMM Invest, având alocat un plafon de garantare de circa 1 mi­liard de lei, după ce în 2020 peste 1.700 de antre­pre­nori au accesat fon­durile dispo­ni­bile în acest program guver­na­men­tal prin intermediul CEC Bank.

Pentru 2021, la nivel naţional, plafonul total al garanţiilor ce pot fi acordate prin programul IMM Invest este în valoare de 15 mld. lei, din care 1 mld. lei este alocat programului Agro IMM Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO