Bănci și Asigurări

CEC Bank amână oficial pentru o lună plata ratelor la toate creditele acordate persoanelor fizice. Ce fac celelalte bănci?

CEC Bank amână oficial pentru o lună plata ratelor la...

Autor: Alex Ciutacu

16.03.2020, 14:47 1322

CEC Bank, cea mai mare instituţie de creditare controlată de statul român, anunţă că amână oficial pentru o lună plata ratelor la toate creditele acordate persoanelor fizice, pe fondul epidemiei de coronavirus care transmite şocuri în întreaga economie.

Amânarea ar consta în faptul că sumele pe care nu le poţi achita luna aceasta, trebuie plătite luna următoare, odată cu rata obişnuită, potrivit unor surse. 

Măsura se aplică automat tuturor clienţilor care nu dispun în conturile deschise la bancă, la data scadenţei, de sumele aferente plăţii ratelor la credite şi limite de credit prin carduri, fără a fi necesare demersuri suplimentare şi este valabilă pentru toate creditele: pentru locuinţe, pentru consum sau pentru limite de credit prin carduri.

În acelaşi timp, banca sfătuieşte clienţii care au acces la soluţii de plăţi la distanţă (internet banking sau/şi mobile banking), să îşi ramburseze ratele chiar şi în această perioadă, având în vedere că la următoarea scadenţă vor avea o presiune mai mare asupra bugetului, având de rambursat şi rata amânată, şi rata scadenţă din luna respectivă.

”În această perioadă, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi solidaritate şi fiecare dintre noi poate contribui cu soluţii în mod voluntar. Având în vedere contextul actual, am decis să acţionăm proactiv pentru a veni în ajutorul clienţilor CEC Bank care trec printr-o situaţie dificilă în această perioadă. Astfel, CEC Bank a amânat pentru 30 de zile plata ratelor datorate de clienţii persoane fizice, sperând ca astfel să contribuim, prin măsuri de distanţare socială, la reducerea răspândirii virusului. În funcţie de cum evoluează situaţia, vom ajusta măsurile astfel încât să venim în ajutorul clienţilor noştri”, a declarat Bogdan Neacşu, preşedinte - director general al CEC Bank.

În ceea ce priveşte clienţii persoane juridice, CEC Bank este pregătită să vină în sprijinul celor care se confruntă cu dificultăţi economice, cum ar fi suspendarea activităţii sau reducerea acesteia, în contextul actual.

Banca recomandă clienţilor persoane juridice să contacteze Client Manager-ul lor dacă se confruntă cu probleme. Banca va căuta soluţii personalizate pentru business-urile afectate şi va trata cu celeritate fiecare caz şi situaţie în parte.

Deci, momentan, singurele două bănci care au anunţat această decizie referitor la creditele acordate persoanelor fizice sunt controlate de statul român.

Ce fac restul băncilor

Cealaltă bancă care a anunţat astăzi o decizie similară este Banca Românească, care a fost cumpărată de statul român, prin Eximbank, de la grupul National Bank of Greece.

Astfel, pentru credite ipotecare, consum cu ipotecă, sau nevoi personale, pe baza solicitărilor clienţilor făcute prin call center sau pe site-ul bancii, plata ratelor poate fi amânată pentru una sau două luni. Acest lucru înseamnă că ratele nu vor deveni scadente în perioada solicitată, a anunţat Banca Românească

Până acum, deciziile pe piaţa locală în acest sens au fost timide, deşi discuţiile au început încă de săptămâna trecută.

BRD SocGendeclarat pentru ZF că procedează momentan de la caz la caz, în timp ce Raiffeisen a propune o soluţie deja existentă în bancă iar ING Bank spune că nu a primit solicitări pentru amânarea plăţii ratelor.

Banca Transilvania şi-a anunţat clienţii că extind perioada de graţie pentru cardurile de credit până în luna mai.

Adrian Vasilescu, consultant la Banca Naţională a României (BNR), a spus că băncile comerciale din România au luat decizia la nivel de sistem bancar să amâne plata ratelor pentru anumite credeite pentru o perioadă de timp, dar acesta nu a precizat despre ce rate este vorba, ci că fiecare bancă îşi va face propriul program prin care să anunţe clienţii.

Însă nu se ştie încă în ce moment băncile vor face anunţul, sau cine va beneficia de aceste măsuri.

Astfel de măsuri sunt deja puse în aplicare la nivelul întregului sistem, nu doar de la caz la caz, în mai multe ţări din lume, în contextul crizei, fie pentru persoane fizice, fie pentru juridice, fie pentru toţi clienţii.

Ce se întâmplă în alte ţări

Banca Centrală din Egipt a anunţat că este pregătită să intervină imediat pentru a menţine stabilitatea monetară şi cea a sistemului bancar, după ce guvernul a anunţat o serie de măsuri pentru a combate efectele pandemiei, potrivit FT.

Banca centrală a transmis instrucţiuni pentru băncile comerciale din Egipt să extindă cu şase luni termenele de plată pentru IMM-uri şi să se abţină din a aplica penalizări pentru întârzierile la plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO