Bănci și Asigurări

CEC ar putea primi avizul Bancii Nationale pentru noile norme de creditare in circa o luna

CEC ar putea primi avizul Bancii Nationale pentru noile norme de creditare in circa o luna

Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC

15.06.2007, 19:12 18

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) estimeaza ca va primi avizul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru noile norme de creditare in circa o luna, gradul de indatorare propus fiind de 55%-60%, a declarat, joi, presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea.
"Am depus normele si am avut deja una sau doua runde de discutii. Suntem in faza in care facem ajustarile care ne-au fost solicitate de Banca Nationala, vom trimite aceste ajustari la BNR si speram sa le obtinem intr-o perioada care poate sa fie de doua saptamani-o luna", a spus Ghetea. El a aratat insa ca nu aceasta este prioritatea bancii.
"Noile norme de creditare sunt in avantajul celor cu venituri foarte mari. Nu vreau sa spun ca nu ii dorim pe cei cu venituri mari. Din contra, CEC are doua produse care se adreseaza celor cu venituri medii, cat si celor cu venituri mari", a aratat Ghetea.
Presedintele CEC a mentionat ca gradul de indatorare propus, de 55-60%, este "rezonabil" pentru clientela bancii.
"Putem creste si gradul de indatorare si putem merge si cu avans zero daca avem de a face cu un client care poate sa demonstreze ca are forta de a sustine o astfel de finantare", a afirmat Ghetea.
Reprezentantul CEC, care ocupa si functia de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, apreciaza ca noile norme de creditare nu vor avea rolul de a impulsiona volumul imprumuturilor acordate de banci, cresterea acestora depinzand de alti factori, precum cererea si oferta din sectorul imobiliar. "E o cerere fantastic de mare de locuinte, iar oferta ramane la un nivel foarte redus", a adaugat Ghetea.
Pana in prezent, patru banci au primit avizul BNR - Alpha Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Volksbank si Banca Comerciala Romana.
La inceputul lunii martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.
Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementarilor proprii, care trebuie avizate de catre Directia Supraveghere a BNR.
Pana la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.
Mai multe banci comerciale, printre care Raiffeisen Bank Romania, Volksbank, Banca Romaneasca si Bancpost, au aratat ca piata este distorsionata de modul in care banca centrala avizeaza normele de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO