Bănci și Asigurări

Cea mai mare fuziune din asigurari, dintre Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia, costa 20 mil. euro

15.03.2009, 21:05 428

Cea mai mare fuziune din piata asigurarilor, cea dintre Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia, companii preluate in 2007 si 2008 de grupul francez Groupama, va costa 20 mil. euro in urmatorii doi ani, a declarat pentru ZF Denis Rousset, seful operatiunilor locale ale Groupama, cel mai mare investitor din asigurari, care a cheltuit peste o jumatate de miliard de euro pentru a intra pe piata romaneasca.

"Pana in septembrie probabil ca vom obtine toate aprobarile legale pentru fuziune, iar la sfarsitul anului vom incepe o mare campanie de comunicare pentru noul brand, pentru ca sunt foarte putini romani care stiu de numele Groupama. Anul viitor va avea loc fuziunea propriu-zisa. Toata operatiunea va costa 20 de milioane de euro in urmatorii doi ani", spune Rousset in primul interviu acordat presei locale.
In urma acestei operatiuni, brandurile Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia vor disparea de pe piata, iar in locul lor va aparea compania Groupama Asigurari, care se va clasa pe locul trei in industria asigurarilor, dupa Allianz-Tiriac si Omniasig. Anul trecut, cele trei companii au inregistrat afaceri cumulate de 272,5 mil. euro, avand 2.700 de angajati si 500 de unitati teritoriale.
"Anul trecut spuneam ca datorita cresterii pietei asigurarilor vom mentine acelasi numar de angajati si dupa fuziune, dar cu situatia de acum este greu sa facem acest lucru. Nu avem inca un plan clar de disponibilizari, dar scopul nostru este sa fim mai eficienti", spune francezul Rousset, 43 de ani. Reteaua celor trei companii de asigurari preluate de francezi va fi restructurata, in sensul ca unele unitati vor fi inchise, altele mutate si poate chiar se vor deschide si unitati noi, in functie de potentialul de vanzari din diferite zone, afirma seful operatiunilor locale ale Groupama.
"Avem o problema de eficienta, asta este clar, eficienta trebuie imbunatatita cu 50%. Aceasta inseamna ca fie vom face vanzari cu 50% mai mari in urmatorii doi ani cu acelasi numar de oameni, lucru foarte dificil in conditiile de acum ale pietei, fie va trebui sa reducem costurile pentru a creste eficienta."
Groupama a investit peste 450 mil. euro pentru achizitia BT Asigurari (decembrie 2007), OTP Garancia (februarie 2008) si Asiban (aprilie 2008), iar ulterior a mai adus 42 de milioane de euro la capitalul celor trei asiguratori, pentru a le acoperi pierderile si pentru sustinerea dezvoltarii. Cu tot cu costul fuziunii, investitiile francezilor trec de o jumatate de miliard de euro.
"Vom continua sa investim semnificativ, dar nu la fel de mult ca anul trecut. In principal, banii vor fi destinati pentru acoperirea costurilor fuziunii si a eventualelor pierderi. Avem un actionar care nu ne obliga sa facem profit anul acesta, desi banii sunt scumpi. Cred ca cele trei companii vor incepe sa faca profit in 2010."
Francezii si-au propus pentru 2009 sa isi mentina cota de piata de circa 12% pe care o detin acum. In conditiile in care Rousset vede o crestere a pietei de asigurari de circa 10%, in aceeasi dinamica ar trebui sa se inscrie si afacerile grupului pentru a-si pastra cota.
 
Cine va conduce Groupama Asigurari
  • Denis Rousset, 43 de ani, (foto) CEO, lucreaza de 16 ani in Groupama
  • Laurent Thuillier, 40 de ani, director de proiecte strategice, fost director de fuziuni si achizitii in Groupama International
  • Pascal Guille, 51 de ani, director financiar, fost director de assets and liability management, sediul central al Groupama
  • Stefan Dicu, 55 de ani, director de distributie, fost director general adjunct al Asiban
  • Marie Sarraute, 38 de ani, director de asigurari generale, fost director asigurari la Groupama Centre Atlantique
  • Calin Matei, 33 de ani, director de asigurari de viata, fost director general adjunct la OTP Garancia
  • Sanda Nicoara, 50 de ani, director de constatare de daune si servicii, fost director general adjunct la BT Asigurari
  • Mihai Halalau, 47 de ani, director de audit si control intern, fost director de asigurari auto la Asiban
  • Monica Marchis, 48 de ani, director de resurse umane, fost director de resurse umane la BT Asigurari
  • Anca Teodorescu, 37 de ani, director IT, fost director IT la BT Asigurari
Nota: Aceste persoane reprezinta echipa care coordoneaza fuziunea

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO