Bănci și Asigurări

Cea mai gravă criză a costului de trai din ultima generaţie pare că ajunge la final: Inflaţia din zona euro a ajuns la 2,4%, dând speranţe pentru începerea tăierii ratei dobânzii la euro

Cea mai gravă criză a costului de trai din ultima...

Autor: Ştefan Stan

03.04.2024, 14:58 237

Inflaţia din zona euro a scăzut la 2,4% în martie, mai puţin decât se preconiza, ceea ce a întărit aşteptările că Banca Centrală Europeană va reduce dobânzile până în vară.

Încetinirea creşterii anuale a preţurilor de consum, de la 2,6% în luna precedentă, a reflectat creşteri mai mici ale preţurilor la alimente şi bunuri, care au compensat preţurile constante ale serviciilor. Economiştii intervievaţi de Bloomberg prognozaseră un nivel de 2,5% pentru luna martie.

Atenuarea celei mai grave crize a costului vieţii din regiune din ultima generaţie va fi salutată de BCE, care se reuneşte săptămâna viitoare pentru a discuta cât de curând va relaxa politica monetară. 

În acelaşi timp, şi inflaţia germană a scăzut mai mult decât se preconiza în martie, ceea ce a întărit speranţele că Banca Centrală Europeană va începe în curând să reducă ratele dobânzilor.

Preţurile de consum în Germania au crescut cu 2,3% în perioada de un an până în martie, în scădere de la 2,7% în luna precedentă, ducând inflaţia în cea mai mare economie europeană la cel mai scăzut nivel din iunie 2021, potrivit datelor publicate marţi. Scăderea costurilor cu energia şi alimentele şi încetinirea inflaţiei bunurilor au compensat o accelerare a preţurilor serviciilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO