Bănci și Asigurări

Cea mai bună ştire din Europa: Banca Centrală anunţă că dobânzile la euro vor rămâne scăzute sau chiar se vor reduce mai mult o lungă perioadă de timp. Pentru România este o veste foarte bună

Cea mai bună ştire din Europa: Banca Centrală anunţă...

Autor: Cristian Hostiuc, Alexandra Marcu, Greta Bogdan

21.07.2016, 15:32 11238

Banca Centrală Europeană a menţinut neschimbate ratele dobânzilor, dar a anunţat că se aşteaptă ca dobânzile la euro să rămâne scăzute sau chiar să se reducă şi mai mult o lungă perioadă de timp, scrie The Wall Street Journal.

Pentru România, anunţul BCE este o veste foarte bună având în vedere că jumătate din împrumuturile acordate sunt în euro. De asemenea, dacă dobânzile la euro vor rămâne scăzute, iar lichiditatea va persista şi în România dobânzile la lei vor rămâne reduse cu un exces de lichiditate, chiar dacă inflaţia va fi în creştere.

Această decizie sugerează faptul că Banca Centrală are nevoie de mai mult timp pentru a evalua impactul deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană asupra economiei din zona euro. "Consiliul Guvernatorilor anticipează în continuare că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână la nivelul actual sau mai mici, pentru o perioadă mai lungă de timp ", a declarat BCE într-un comunicat de presă.

"Consiliul Guvernatorilor confirmă faptul că achiziţiile de active lunare de 80 de miliarde de euro trebuie să se desfăşoare până la sfârşitul lunii martie 2017 sau în afara acesteia, dacă este necesar, sau până când vede o ajustare susţinută în traiectoria inflaţiei în concordanţă cu inflaţia ca obiectiv." Banca Centrală a menţinut rata la creditele la un nivel record de 0%, iar rata la depozitele overnight la minus 0,4%.

Investitorii şi economiştii vor asculta îndrumări cu privire la posibilele acţiuni pe care ar putea să le ia Banca la următoarea reuniune în septembrie, când vor avea loc prognoze trimestriale şi vor vedea cât de mult va cântări Brexitul asupra economiei din zona euro.

„Sunt destul de încrezător în faptul că o supraveghere atentă şi o reglementare viguroasă, pe lângă o bună comunicare din partea instituţiilor de supraveghere vor impulsiona în continuare la îmbunătăţirea situaţiei”, le-a declarat Draghi reporterilor.

Acesta a mai adăugat faptul că o modalitate de protejare a băncilor, prin care ţările vor trebui să plătească pentru a-şi sprijini creditorii indecişi, ar putea ajuta la gestionarea problemei nivelului ridicat al creditelor neperformante din sectorul bancar italian, scrie CNBC. 

O astfel de măsură s-ar putea dovedi extrem de „nepopulară”, cu cetăţeni din multe ţări încă supăraţi pe faptul că au fost nevoiţi să „salveze” băncile în urma crizei financiare globale din 2007-2008. 

Indicatorul Euribor cu scadenţă la trei luni, referinţa pentru creditele în euro, a ajuns ieri la un minus de aproape 3%, iar nivelul său ar putea rămâne constant. 

Banca Centrală Europeană a anunţat azi un curs de referinţă de 1,1 dolari/ euro, în timp ce pe piaţa locală, la Bucureşti, BNR a anunţat aprecierea leului, la o cotaţie de 4,47 lei/euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO