Bănci și Asigurări

Ce spun datele Eurostat: Creşterea economică din zona euro încetineşte, în timp ce inflaţia accelerează uşor în luna ianuarie

Ce spun datele Eurostat: Creşterea economică din zona...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

31.01.2020, 16:22 358

Creşterea economică din zona euro a încetinit la un ritm trimestrial de 0,1% în ultimele trei luni din 2019, mai mult faţă de ceea ce aşteptau economiştii, în timp ce inflaţia în zona euro a accelerat uşor în luna ianuarie graţie unei creşteri a preţurilor la alimente, alcool, tutun şi energie.

Eurostat a raportat vineri că produsul intern brut (PIB) al zonei euro a crescut cu doar 0,1% în trimestrul al patrulea din 2019 şi cu 1% în ritm anual, în 2019, potrivit cifrelor citate de Reuters.

Creşterea în zona euro în ultimele trei luni din 2019 a fost afectată negativ de contracţii suferite de economiile franceză şi italiană, care au scăzut în perioada octombrie-decembrie 2019 cu 0,1%, respectiv 0,3%, pe fondul cererii externe slabe. O contribuţie negativă a avut-o şi Germania, care a cochetat cu recesiunea în a doua jumătate a anului trecut.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la un avans economic trimestrial de 0,2% şi la o creştere anuală în 2019 de 1,1%.

Separat, Eurostat a mai anunţat că rata medie anuală a inflaţiei a accelerat la 1,4% în ianuarie de la o creştere a preţurilor de consum de 1,3% în decembrie şi 1,0% în noiembrie. Totuşi, revenirea creşterii a preţurilor de consum din ianuarie a venit pe fondul unui avans al unor preţuri considerate volatile. Preţurile de consum la alimente, alcool şi tutun, au urcat cu 2,2% în ritm anual. Preţurile la energie au crescut şi ele cu 1,8%.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile la alimente neprocesate şi energie, a urcat într-un ritm mediu anual de 1,3%, în uşoară încetinire de la 1,4% în decembrie. Un alt indicator al inflaţiei, care exclude şi preţurile la alcool şi tutun, a arătat o deccelerare şi mai puternică a creşterii preţurilor de consum, de la 1,3% în decembrie la 1,1% în ianuarie.

Inflaţia ţintită de Banca Centrală Europeană (BCE) este o creştere a preţurilor de consum cât mai aproape dar sub nivelul de 2%. În ultimii ani, BCE a avut dificultăţi în a-şi îndeplini mandatul de creştere a preţurilor din zona euro în ciuda programelor de emitere de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO