Bănci și Asigurări

Ce se întâmplă la CEC Bank? De ce are nevoie de un împrumut de 1,4 mld. lei pe 10 ani de la Finanţe?

Ce se întâmplă la CEC Bank? De ce are nevoie de un...

Autor: Roxana Rosu

29.11.2021, 00:05 6369

♦ Neadoptarea în regim de urgenţă a ordonanţei privind acest împrumut ar duce la nerealizarea planului de afaceri agreat cu Comisia Europeană şi neasigurarea surselor pentru constituirea capitalurilor proprii, existând riscul ca CEC Bank să fie obligată la aplicarea unor măsuri restrictive privind desfăşurarea activităţii, ce pot fi impuse de BNR.

Ministerul Finanţelor, în ca­lita­te de acţionar, va acorda CEC Bank un împrumut subordonat de 1,4 mld. lei, pentru capitalizarea băncii în linie cu cerinţa minimă de fonduri proprii (capital) şi pasive (datorii) eligibile (cerinţa MREL stabilită de către BNR), potrivit unei ordonanţe de urgenţă a guvernului.

La finele anului 2020 CEC Bank avea un capital social de 2,5 mld. lei, iar totalul capitalurilor proprii era de 4,5 mld. lei.

Având în vedere nevoile de dez­vol­­tare şi de diversificare a pro­du­se­lor şi serviciilor oferite de către CEC Bank, statul român, prin Minis­terul de Finanţe, a finalizat în noiem­brie 2019 proiectul de recapitalizare a CEC Bank S.A. cu suma de 940 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO