Bănci și Asigurări

Ce se întâmplă cu proiectul monedei digitale Libra al Facebook după ce Mastercard, Visa, eBay şi alţi parteneri s-au retras

Ce se întâmplă cu proiectul monedei digitale Libra al...

Autor: Alex Ciutacu

15.10.2019, 10:07 757

Proiectul monedei digitale Libra al Facebook se năruie bucată cu bucată după ce s-a deja de mai multe bariere din partea reglementatorilor în încercarea de a ieşi pe piaţă în 2020, ceea ce naşte îndoieli cu privire la capacitatea gigantului Facebook de a lansa moneda digitală Libra – care îşi propunea să devină un jucător financiar global cu peste un miliard de utilizatori, dacă ar fi ajung la majoritatea utilizatorilor reţelei sociale.

De ce se amână lansarea proiectului

Amânarea lansării planificate vine după ce timp ce mai multe luni politicieni, oficiali şi reglementatori au avertizat că Libra este un proiect ce aduce riscuri ridicate pentru stabilitatea financiară şi pentru lupta împotriva spălării banilor, potrivit FT.

„Chiar dacă am fi pregătiţi deja cu tehnologia, partea de reglementare este cea care generează cea mai mare incertitudine. Trebuie să ne asigurăm că vom obţine aprobările pentru licenţe, iar aceasta este partea care ar putea să nu fie gata la timp”, explică Dante Disparte, vicepreşedinte în cadrul proiectului monedei digitale Libra al Facebook.

Facebook plănuia lansarea monedei digitale Libra până la finalul anului viitor, însă ambiţiile companiei s-au lovit de mai multe probleme pe lângă cele de reglementare, după ce mai mulţi parteneri iniţiali aiproiectului au anunţat că se retrag.

Cum afectează proiectul Libra membrii fondatori care se retrag

Booking.com, grupul online de traveling, a anunţat luni că se retrage din proiect, fiind doar cel mai recent caz de membru fondator al proiectului de monedă digitală Libra care face acest anunţ.

Dintre cei 28 de membri fondatori, pe lângă Booking.com s-au retras şi PayPal, eBay, Stripe, Mastercard, Visa şi Mercado Pago.

Disparte, vicepreşedintele proiectului Libraal Facebook susţine că acesta nu va fi lansat nicăieri în lume până când nu primeşte aprobările de la reglementatori în Europa şi SUA.

„Angajamentul nostru este că proiectul nu va fi lansat până când nu vom primi aprobările de la reglementatorii de pe ambele părţi ale Oceanului Atlantic”, spune Disparte.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO