Bănci și Asigurări

Ce se află în spatele cifrelor din bilanţul băncilor din România: Raportul credite/depozite la lei este sub 70%, în timp ce la valută depăşeşte 100%

Ce se află în spatele cifrelor din bilanţul băncilor...

Autor: Claudia Medrega

23.03.2017, 00:05 522
Rata credite/depozite la valută era la sfârşitul anului trecut de 107,6%, în timp ce pe compo­nenta în moneda naţională raportul a coborât la 67,9%, ceea ce indică faptul că există spaţiu pentru intensificarea creditării în lei. Pe total, raportul dintre împrumuturi şi depozite la bănci, în lei şi valută, oscilează în România în jurul a 80%, conform datelor Băncii Naţionale.
 
La finele anului 2011, raportul credite/de­pozite la valută urcase la un vârf de 232,7%, iar pe partea de lei maximul de 93,8% a fost atins spre finele anului 2008.
 
Creşterea anemică a creditării pri­vate a făcut ca volumul împru­mu­turilor cumulate în lei şi valută să rămână mult în urma sumelor eco­nomisite de populaţie şi com­panii la bănci. La nivel european, România este în top 10 cu unul dintre cele mai mici rapoarte credite/depozite, de circa 80%.
 
Raportul credite/depozite a de­venit subunitar în România în vara anului 2014, pentru prima dată din 2007. Iar până anul tre­cut creditele nu au reuşit să se apropie de ni­velul depozitelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO