Bănci și Asigurări

Ce şanse are industria românească să sufere o cădere mai mică de două cifre în 2020? Guvenul mizează pe o contracţie a industriei de 8,6%

Ce şanse are industria românească să sufere o cădere...

Autor: Răzvan Botea

19.08.2020, 07:45 258

♦ Analiştii economici: Este optimist să credem că industria va scădea cu mai puţin de 10%, însă veştile despre industria din Germania sunt îmbucurătoare.

Industria românească, respon­sa­bilă de aproape un sfert din eco­nomia României şi de aproape trei sferturi din exportul de bunuri, ar urma să scadă cu 8,6% în 2020, potrivit prognozei de vară a Comisei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Analiştii economici consultaţi de ZF sunt de părere că este o prognoză optimistă, însă datele din industria germană, principala piaţă de desfacere pentru industria românească, creează premise pentru revigorarea industriei româneşti.

„M-au impresionat datele despre in­­dustria germană şi că s-au revizuit pre­viziunile în sus. Cererea este esen­ţială pentru perioada următoare. Este clar că la noi am orientat toată pro­ducţia spre export sau spre lanţuri de cre­are a valorii care duc la export, deci totul depinde de pieţele pe care vindem“, a declarat pentru ZF Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Români (AOAR).

Căderea industriei româneşti (care face 22% din PIB)  din prima jumătate din 2020 este legată strâns de căderea din Vestul european. România, cu o scă­­dere a producţiei industriale de 13,6% an/an în iunie (pe metodologia euro­­peană), se află pe locul 5 în topul celor mai mari căderi ale acestui scetor. Ime­diat înaintea României se află Italia, al doilea cel mai mare partener co­mercial al României, cu o cădere a in­dustriei de 13,7%. Pe locul al trelea în topul scăderii producţiei industriale în UE se afla în iunie Germania: -14,1%.

„Cele mai încurajatoare sunt datele care vin din Germania şi au arătat că peste vară lucrurile au început să-şi re­vină. Chiar şi aşa, cred că scăderea in­dustriei pe tot anul de maxim 9% este cam optimistă, eu cred că s-ar putea să fie peste 10%, pentru că vedem că sunt anumite sectoare care sunt mai afectate şi care vor continuă să fie afectate“, comen­tea­ză Aurelian Dochia, analist economic.

Aproximativ trei sferturi dintre produsele industriale româneşti sunt produse industriale. În aceeaşi vreme, către Germania pleacă peste 20% din exporturile Româneşti şi nemţii sunt de departe cel mai important partener comercial al României. Al doilea cel mai mare partener de comerţ exterior pentru România este Italia, unde pleacă circa 11% din exportul de bunuri. „Economia României este strâns de­pendentă de situaţia schimburilor comerciale cu Zona Euro la nivelul unor activităţi din industrie cu valoare adăugată ridicată, precum sectorul auto, mijloace de transport, utilaje, echipa­mente.

Probabilitatea unei reveniri cu întârziere a activităţii industriale condiţionată de mediul extern va fi principalul factor care ar putea conduce la o dinamică negativă a PIB-ului în ultimele două trimestre“, notează reprezentanţii CNSP în prognoza de vară.

Industria românească a scăzut în primele 6 luni din an cu 16,4%, în ameliorare faţă de scăderea an/an din al dilea trimestru. Guvernul, care mizează pe o cădere economică de 3,8% în 2020, considerată optimistă de analiştii economici şi de instituţiile internaţionale, lucrează pe un scenariu în care industria ar scădea cu 8,6% în acest an.

În luna iunie 2020 industria românească a crescut cu 19% faţă de luna mai 2020, date îmbucurătoare, însă a rămas pe minus faţă de nivelul anului trecut. Mai mult decât atât, industria românească vine după o perioadă de un an de scădere, în tandem cu industria germaniei.

Pe de altă parte, Statistica a publicat săptămâna trecută şi datele despre comenzile industriale. Comenzile noi, per total, au scăzut cu 10% an/an în iunie, însă comenzile noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut la un ritm anual de 39%.

„Principala chestiune în momentul de faţă este cererea. Este vorba şi de finanţarea firmelor, accesul la finanţare, însă, accentul, după părerea mea, este să ai cerere pentru produsele tale. La nivel guvernamental s-a dat destulă atenţie asigurării finanţării pentru fimele viabile“, a mai spus Florin Pogonaru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO