Bănci și Asigurări

Ce s-ar intampla daca americanii ar inlocui dobanda de referinta LIBOR

25.04.2008, 20:23 22

Bancile locale nu ar fi afectate semnificativ de planurile institutiilor financiare americane de a calcula in mod separat dobanda de referinta la dolar, care acum se stabileste pe piata de la Londra.
Pe pietele internationale au aparut recent discutii privind posibilitatea ca institutiile financiare americane sa calculeze separat o dobanda de referinta la dolar, pe piata de la New York.
"Pietele financiare pe plan mondial sunt atat de integrate, incat cred ca, daca un asemenea indice s-ar calcula, diferentele fata de LIBOR (indicatorul calculat la Londra, n. red.) ar fi foarte mici", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El subliniaza ca o astfel de situatie exista deja in cazul euro, pentru care se calculeaza o dobanda la Londra si una pe piata monetara din zona monedei unice (EURIBOR), insa diferentele apar abia de la a doua zecimala, fiind astfel nesemnificative pentru Romania.
"Cel putin pentru pietele financiare din spatiul Uniunii Europene dobanda calculata la Londra va ramane relevanta", considera si Ionut Dumitru, seful Departamentului de analiza al Raiffeisen Bank.
Pentru piata europeana indicatorul de la Londra ar ramane de referinta, inclusiv din cauza diferentei de fus orar care ne separa de Statele Unite, mai spune Lucian Anghel.
Discutiile privind calculul unui nou indicator de dobanda la dolar vin in contextul in care doar trei din cele 16 banci ale caror cotatii sunt luate in calcul pentru stabilirea dobanzii de referinta la Londra sunt insititutii americane. De asemenea, Asocitia Bancherilor Britanici, care reglementeaza conditiile de calcul al LIBOR, analizeaza ipoteza ca unele banci sa ofere cotatii de dobanda mai mici, pentru a nu se expune la speculatii privind o posibila lipsa de lichiditati.
In ultimele zile, bancile europene au avut o cerere mai mare de dolari, pe care analistii o pun pe seama incercarii institutiilor de a plati datoriile in dolari contractate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO