Bănci și Asigurări

Ce marje au băncile între dobânzile la credite noi şi depozite în lei pe corporate şi pe retail. Marja de câştig a băncilor la lei pe retail este dublă faţă de cea pe corporate

Ce marje au băncile între dobânzile la credite noi şi...

Autor: Claudia Medrega

16.09.2020, 07:00 2757

Marja de câştig a băncilor pe corporate a scăzut în iulie la 2,6 puncte procentuale, minimul ultimului deceniu.

Băncile prezente pe piaţa locală au practicat în primele şapte luni din acest an pe segmentul companiilor un nivel al marjei de câştig - diferenţa dintre dobânda activă la creditele noi în lei şi dobânda pasivă la depozitele corporate noi în lei - cuprins între 2,57 şi 3,87 puncte procentuale, în scădere faţă de nivelurile din 2019.

Luna iulie a venit cu o scădere a marjei de câştig pe corporate, până la 2,57 puncte procentuale, cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani, după cum reiese din statisticile BNR disponibile.

Companiile au reuşit să negocieze în lunile de vară ieftiniri ale creditelor la lei mai vizibile, dobânda medie scăzând sub 5%, iar în condiţiile în care la depozitele corporate în lei ratele au scăzut mai lent, bancherii au fost nevoiţi să accepte marje mai mici pe segmentul corporate.

Marja dintre dobânzile la creditele noi în lei acordate companiilor şi cele la depozitele noi corporate era în iulie şi sub marja dintre dobânzile la creditele companiilor în sold şi depozitele în sold, de 3,1%. În timp ce dobânzile medii remunerate de bănci la depozite sunt doar uşor mai ridicate în cazul firmelor, trecând până în vară de 2%, în timp ce la populaţie au fost în 2020 sub 2%, pe segmentul împrumuturilor diferenţele sunt mai evidente, companiile reuşind să negocieze dobânzi medii mai mici la credite în raport cu persoanele fizice, în condiţiile în care firmele iau şi împrumuturi mai mari. În aceste condiţii, pe segmentul populaţiei marjele de câştig ale băncilor la lei sunt aproximativ duble faţă de cele pentru companii. Astfel, în luna iulie băncile din România practicau o marjă între dobânda activă la creditele noi retail în lei şi dobânda pasivă la depozitele noi în lei pentru populaţie de 5,60 puncte procentuale, iar pe parcursul primelor şapte luni marja a fost cuprinsă între 4,91 şi 6,13 puncte procentuale.

Băncile acordau companiilor în iulie 2020 credite noi în lei cu o rată medie anuală a dobânzii de 4,48%, iar în cazul depozitelor noi pentru companii rata dobânzii a ajuns în iulie la 1,91%, sub nivelurile din 2019.

Comparativ, pe segmentul populaţiei băncile acordau în iulie 2020 credite noi în lei cu o rată medie anuală a dobânzii de 7,34%, în timp ce dobânda medie remunerată de bănci persoanelor fizice  era de 1,74%.

Veniturile nete din dobânzi ale băncilor s-au menţinut la un nivel ridicat, marjele mari dintre dobânzile percepute de bănci la credite şi cele plătite clienţilor pentru depozite fiind în continuare o caracteristică a modelului de funcţionare a sectorului bancar românesc, după cum a arătat şi BNR de mai multe ori.

În general, atunci când banii s-au scumpit pe piaţa monetară, bancherii s-au grăbit să scumpească împrumu­turile, dar au întârziat să plătească mai mult pentru depozitele atrase, încer­când astfel să-şi consolideze marjele de profit, în special pe segmentul retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO