Bănci și Asigurări

Ce companii presează bilanţurile băncilor. Firmele din construcţii şi imobiliare sunt cele mai riscante la creditare. Rata de neperformanţă din aceste sectoare a fost în topul scăderilor

Ce companii presează bilanţurile băncilor. Firmele din...

Autor: Claudia Medrega

19.06.2019, 17:10 435

Calitatea creditelor s-a îmbunătăţit în toate domeniile de activitate în primul trimestru (T1) din 2019 comparativ cu T1/2018 ♦ Construcţiile şi imobiliarele se menţin în topul sectoarelor riscante, cu toate că rata de neperformanţă s-a diminuat semnificativ în ultimul an ♦ A doua cea mai mare rată de neperformanţă este în industrie ♦ În cazul creditelor acordate companiilor din comerţ se înregistrează cea mai scăzută rată de neperformanţă.

Companiile din construcţii şi imobiliare continuă să aibă cel mai mare risc de credit, cu toate că au înregistrat cea mai consistentă diminuare a ratei creditelor neperformante (NPL - non-performing loans). La polul opus, sectorul comerţ are cea mai scăzută rată de neperformanţă, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Rata creditelor neperformante în cazul sectoarelor imobiliar şi construcţii a coborât la sfârşitul primului trimestru din 2019 la 10,6%, de la 16,3% în T1/2018. Comparativ, în T1/2017 rata NPL în construcţii&imobiliare era de 28,6%. Probabilitatea de nerambursare în cazul companiilor care activează în sectoarele imobiliar&construcţii a rămas în T1/2019 la un nivel comparabil cu cel de anul trecut, de 4,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO