Bănci și Asigurări

Ce au discutat la Cotroceni. Iohannis: Creşterile salariale au fost mâncate de inflaţie, unele salarii au fost diminuate. Premierul: N-am discutat despre aşa ceva, să se publice stenogramele

Ce au discutat la Cotroceni. Iohannis: Creşterile...

Autor: Iulian Anghel

04.04.2018, 00:08 1196

♦ Majorarea salariilor rezultată în urma „revoluţiei fiscale” este erodată de inflaţie, iar guvernul trebuie să fie atent, a susţinut Administraţia Prezidenţială în urma întâlnirii oficiale de ieri dintre preşedinte şi premier ♦ Premierul Viorica Dăncilă: Sunt uimită, n-am discutat aşa ceva.

„Transferul contribuţiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului şi reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% au condus, până în prezent, la o creştere mo­dică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă şi această mică majorare a salariilor nete este anulată de inten­sificarea inflaţiei, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018”, a susţinut Administraţia Prezidenţială ieri, într-un comunicat, la finalul unei întâlniri la Palatul Cotroceni între prim-ministrul Victoria Dăncilă, ministrul muncii Olguţa Vasilescu şi preşedintele Klaus Iohannis.

Este prima întâlnire de acest fel şi ea a fost legată de cel mai sensibil subiect de început de an: o inflaţie care a crescut peste aşteptări – 4,7% în februarie – şi care pune pe jar nu doar BNR, a cărei principală misiune publică este ţintirea in­flaţiei, ci şi guvernul şi, iată, instituţia prezidenţială.

BNR ar urma să decidă astăzi dacă menţine sau majorează dobânda de politică monetară, aflată acum la 2,25%, în scopul domolirii inflaţiei. Este o dobândă majorată de la 1,75% la finalul anului trecut, în cursul a două şedinţe de politică momenară consecutive. Decizia BNR a ne­mulţumit PSD, partidul de guvernământ, care a cerut BNR explicaţii printr-o scrisoare adresată guvernatorului Mugur Isărescu de preşedintele PSD Liviu Dragnea (şi şef al Camerei Deputaţilor) şi de preşedintele ALDE Călin Popescu–Tăriceanu (şef al Senatului, totodată). Conţinutul scrisorii nu este public şi nici răspunsul guvernatorului, redactat între timp. Dar poziţiile de forţă sunt cunoscute. BNR susţine că ar fi obligat să majoreze dobânda-cheie pentru a tempera inflaţia care a crescut ca urmare a avan­sului puternic al cererii de consum, determinat de ma­jorarea pe cale administrativă a salariilor. Guvernul sugerează că politica mone­tară trebuie co­ordonată cu cea fiscală - dincolo de inde­pendenţa de care se bucură BNR – pentru că, altminteri, creşterea economică este în pericol.

Săptămâna trecută întreg consiliul de administraţie al BNR a mers la Comisia economică a Senatului ca să-şi explice poziţia, dar senatorii puterii au lipsit şi nu a existat nicio explicaţie oficială pentru această absenţă în afară de o apreciere a lui Liviu Dragnea: senatorii nu mai au încredere în buna credinţă a BNR.

Este greu de apreciat ce decizie va lua astăzi BNR în privinţa dobânzii-cheie. Însă economiştii cred aceasta va fi majorată în acest an până cel puţin la nivelul de 3%.

Nu este pe deplin clar scopul intervenţiei de ieri a preşedintelui Iohannis în ecuaţia sa­larii - inflaţie, dincolo de ceea ce subliniază co­mu­nicatul oficial, anume că unele salarii au fost dimi­nuate în urma apli­că­rii legii 153/2017 privind sala­rizarea per­so­nalului bugetar, iar încercările de corec­tare a ero­rilor face impredictibil mecanismul de acordare a drepturilor salariale. „Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat guvernului prudenţă în abordarea politicilor econo­­mice, astfel încât să fie asigurată sus­tena­bilitatea nivelului de trai al cetăţenilor”, arată Administraţia Prezidenţială.

Ministrul muncii Olguţa Vasilescu a susţinut însă, citată de Mediafax, că acest comunicat a fost redactat înaintea întâlnirii, pentru că nu ar reflecta ce s-a discutat: „Eu cred că acel comunicat a fost făcut înainte, pentru că nu conţine ce s-a discutat. Cu acest subiect al salarizării, preşedintele a vrut să deturneze atenţia opiniei publice de la scandalul momentului privind protocolul SRI”.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă s-a de­cla­rat uimită de comunicatul Administraţiei Pre­­zidenţiale: „Sunt un pic uimită. Am văzut co­mu­nicatul domnului preşedinte, mă surprinde, lu­cru­rile nu au stat ca în comunicat. Nu vreau să fiu în postura să acuz pe cineva. Nu, acuz pe nimeni că minte, dar cel mai bine ar fi să se vadă stenogramele întâlnirii şi aşa ne vom edifica toţi”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO