Bănci și Asigurări

Ce a promis Eugen Teodorovici agenţiei de rating S&P pentru a obţine o amânare a deciziei privind perspectiva României

Ce a promis Eugen Teodorovici agenţiei de rating S&P...

Autor: Anelis Baciu

04.03.2019, 13:08 2341

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a promis agenţiei de rating S&P că va modifica modul de calcul a taxei bancare, astfel încât taxa nu va mai fi legată de indicele ROBOR, ci va fi una fixă calculată la o bază de active mai redusă, se arată în scrisoarea adresată lui Gabriel Forss, associate director în cadrul S&P Global Ratings. şi făcută publică de deputatul USR Claudiu Năsui.

În scrisoare nu se precizează ce active vor fi excluxe din calcul taxei, însă potrivit datelor ZF Finanţele intenţionează să excludă titlurile de stat, creditele acordate prin intermediul programelor guvernamentale, dar şi creditele pentru IMM-uri. Acestea excluderi ar duce la o reducere cu aproape o treime a bazei de active impozabile.

Teodorovici mai spune în scrisoare că taxa pe activele bancare va fi ajustată în jos, în funcţie de diferenţa dintre dobândă plătită de bănci la depzoite şi cea percepută la credite, diferenţă cunoscută ca marja de câştig a băncilor. Totodată, taxa ar urma să fie ajutată în jos şi în corelaţie cu creşterea intermedierii financiare.

În plus, în scrisoare se precizează că Ministerul de Finanţe lucrează la înlocuirea indicelui ROBOR în funcţie de cotaţii din formula de calcul a ratelor la creditele în lei cu un alt indice calculat în mod exclusiv pe baza tranzacţiilor efective.

Scrisoarea către S&P este semnată de Eugen Teodorovici, iar scopul său a fost de a obţine o amânare a deciziei în ceea ce priveşte perspectiva României.

Agenţia de rating Standard & Poor's şi-a menţinut la „BBB- / A-3“ ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină şi locală, pe termen lung şi scurt. În ceea ce priveşte perspectiva un răspuns va fi dat peste două săptămâni.

Vedeţi AICI documentul 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO