Bănci și Asigurări

Ce a fost la ZF Bankers 2019

Ce a fost la ZF Bankers 2019
28.06.2021, 18:45 62

La ZF Bankers 2019, bancherii erau optimişti pentru că dobânzile şi inflaţia erau în scădere, iar cursul valutar leu/euro era stabil la 4,8 lei/euro Dar problema tuturor, care este şi acum, era legată de cum va arăta banca viitorului şi cum se face tranziţia de la o bancă cu sucursale, cu clienţi la ghişeu, către o bancă digitală, unde interacţiunea dintre clienţi şi cei de la ghişeu nu mai există Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank spunea: Vom interacţiona cu banca prin voce, clienţii vor servicii digitale extrem de rapide, iar plăţile nu vor mai fi apanajul băncilor Între timp, Revolut a câştigat peste 1 milion de clienţi în România Bancherii mai spuneau că creşterea organică începe să îşi demonstreze limitele şi că băncile trebuie să se consolideze cumva, mai ales că noile reglementări de prudenţialitate vor aduce costuri mult mai mari Dar acest proces de consolidare în România este extrem de lent sau fără un impact deosebit în piaţă Dintre băncile mari doar Banca Transilvania cumpăra alte bănci, iar băncile mici, din afara top 10, se cumpărau între ele, dar fără să obţină câştiguri semnificative, nici la nivel de active, nici la nivel de clienţi

Ce s-a discutat la ZF Bankers 2019 puteţi citi mai jos.

 

3 iulie 2017

 

4 iulie 2017

 
 
 

Articolul din 2019 cu autorul şi personajele de atunci

Bancherii sunt optimişti. Businessul creşte, dobânzile şi inflaţia scad, leul este stabil

♦ Pieţele financiare sunt stabile, semnale de criză nu există deocamdată ♦ Cursul se stabilizează şi nu trece de 4,8 lei pentru un euro ♦ Deficitele sunt îngrijorătoare, dar controlabile pe termen scurt şi nu sperie investitorii.

Alex Ciutacu, Răzvan Botea, Anelis Baciu, Claudia Medreaga

Tensiunile din piaţa bancară locală s-au diminuat, iar bancherii sunt op­timişti în ceea ce priveşte evo­lu­ţia viitoare, ei anticipând o creş­tere a businessurilor, do­bânzi şi inflaţie în scădere, precum şi o sta­bi­li­tate a leu­lui în raport cu euro. Nici deficitele, bu­getar şi de cont curent, nu mai spe­rie inves­ti­torii, în con­diţiile în care sunt controlabile pe termen scurt.

Acesta a fost unul dintre mesaje transmise la eve­nimentul ZF Bankers Summit ’19 or­ga­nizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu cu Mas­tercard, Visa, Alpha Bank, CEC Bank, B2 Hol­ding, Deloitte, Reff & Asociaţii, Garanti Bank, NNDKP, PwC, AEGRM.ro, Capone, Druid, iCredit, Gemalto, companie din cadrul gru­pului Thales, şi Biroul de Traduceri Champollion.

„După un prim trimestru destul de acerb al cererii ca urmare a creşte­rii salariilor, presiu­nea inflaţiei se va diminua. Inflaţia va decelera de la 4,1% la 3,8% la finalul lui 2019. BNR va aju­ta lichidi­ta­tea din piaţă, ceea ce înseam­nă o ţi­nere sub con­trol a dobânzilor sau chiar o uşoa­ră scădere în pe­rioada următoare. Deci pre­siune pe dobânzi nu ar trebui să mai vedem“, a explicat Florin Ilie, director exe­cu­tiv pieţe financiare în cadrul ING Bank.

Referitor la evoluţia cursului de schimb în ra­port cu euro, trezorierii băncilor spun că epi­soa­de de depreciere pronunţată sunt puţin pro­babile, cursul fiind estimat să nu depă­şeas­că nivelul de 4,8 lei pentru un euro în acest an.

„După perioada de volatilitate de la în­ceputul anului, în momentul actual vedem o si­tuaţie calmă a pieţei, cu o volatilitate scăzută. Dacă va exista o depreciere a leului, nu va fi una pronunţată. Nu vom vedea un curs peste 4,8 lei pentru un euro sau semnificativ peste 4,8 lei pentru un euro“, a explicat Adrian Pârvules­cu, director executiv în cadrul UniCredit Bank.

Pe de altă parte, consultanţii spun că luând în calcul acest cadru macro­eco­nomic şi financiar favorabil, băn­cile îşi vor relua apetitul de vân­zare şi cumpărare, urmând să conti­nue procesul de consolidare.

„Va exista un context oportun atât pentru cei care vor să vândă, să facă exit, cât şi pentru cei care vor să cumpere şi au realizat că îi ajută, pe lângă creşterea organică, să facă şi achiziţii în piaţă“, a afirmat Radu Dumitrescu, parte­ner, Deloitte România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO