Bănci și Asigurări

​Cătălina Porojan, BCR: Infrastructura defectuoasă ne poate scoate de pe harta investiţiilor străine

​Cătălina Porojan, BCR: Infrastructura defectuoasă...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

07.06.2016, 13:11 942

Mediul românesc de business trebuie să devină competitiv pentru a putea atrage investiţii străine, spune Cătălina Porojan, director Group Large Corporate în cadrul BCR.

„Cred că problema reală a României nu mai este legată de finanţare sau de capital autohton, ci de cât de competitiv poţi să fii în domeniul în care activezi. Inovaţia nu ne lipseşte, pentru că sunt companii în România care au nevoie de mai mult succes în afară decât în ţară. Faptul că jumătate din ţară nu poate să-şi transporte mărfurile în mai puţin de 6-8 ore nu ne face competitivi. Acest lucru poate face să fim scoşi de pe harta investiţiilor străine”, a spus Cătălina Porojan, speaker în cadrul evenimentului Cei mai mari jucători din economie 2016, organizat de Ziarul Financiar.

Alte declaraţii făcute de Cătălina Porojan la conferinţa Cei mai mari jucători din economie:

România reprezintă o zonă foarte atractivă ca potenţial de consumatori, dar şi o piaţă în care există forţă de muncă ieftină. Însă acum este nevoie şi de forţă de muncă specializată, pe care noi nu reuşim s-o pregătim.

Noi, ca părinţi, ne aşteptăm de la copii să fie avocaţi sau bancheri, dar copiii trebuie să înţeleagă că dacă fac o şcoală profesională nu înseamnă că sunt mai slabi, mai puţin pregătiţi, ci că vor fi într-un mediu competitiv, care are nevoie de standarde înalte de calitate.

Cred că sursa de finanţare trebuie să înceapă să fie mai diversificată.

De multe ori ne ataşăm sentimental de proiecte pe care le-am început şi nu reuşim să citim corect semnalele din piaţă care ne spun că ar trebui să ne redirecţionăm eforturile către alte zone.

Dacă nu ai bani, e bine să nu iei credit. Poţi să iei credit dacă ai bani, pentru ca, punându-i împreună, să poţi să realizezi ceva.

Companiile lucrează cel mai mult acum pe creanţe şi pe valorificarea cash flow-ului. Este foarte greu să-ţi pui la risc bani de investit dacă nu eşti sigur că vei putea să livrezi produsele pe care vrei să le realizezi. În vest există o bătălie reală pe angajaţii care ştiu să facă mecanică, electrotehnică.

Suntem plasaţi în zona de private banking pentru acumulare, însă avem doar câteva companii disponibile pentru investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO