Bănci și Asigurări

Catalin Parvu preia conducerea Piraeus Bank

Catalin Parvu preia conducerea Piraeus Bank
09.06.2008, 19:43 965

Catalin Parvu (foto), 51 de ani, va prelua conducerea executiva a Piraeus Bank Romania, dupa ce grupul a decis sa separe partea administrativa de cea executiva. Stavros Lekkakos va pastra functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Piraeus Bank Romania, insa a renuntat la cea de CEO.
Decizia numirii lui Parvu a fost adoptata de Adunarea Generala a Actionarilor si de Consiliul de Administratie al Piraeus Bank Romania.
Numirea lui Parvu la conducerea bancii trebuie sa primeasca aprobarea din partea BNR.
El a fost cooptat la conducerea Piraeus in toamna anului 2006, venind de pe postul de vicepresedinte responsabil cu retail-ul in HVB Tiriac. Inainte de fuziune, Parvu coordonase operatiunile de retail pentru Banca Tiriac.
Conform noii sale functii, Catalin Parvu va fi responsabil de coordonarea tuturor operatiunilor curente ale bancii, continuand implementarea strategiei adoptate in 2006 de Piraeus Bank Romania. Parvu este si presedintele Forumului Roman Antifrauda pentru Carduri.
Piraeus Bank, filiala locala a unuia dintre grupurile elene de top, sustine ca si-a revizuit politica de finantare pe zona de real estate spre o abordare mai prudenta, dupa ce in ultimii ani isi crease reputatia unui jucator agresiv.
"Nu avem plafoane pentru finantarile pe zona de real estate, dar suntem mult mai selectivi in alegerea proiectelor", spune Ilias Milis, directorul general al diviziei internationale a Piraeus Group.
De altfel, majoritatea bancilor locale si-au reconsiderat in ultima perioada apetitul pentru finantarea dezvoltarilor de proiecte imobiliare, pe fondul incertitudinilor privind evolutia pietei in perioada urmatoare.
Stavros Lekkakos, presedintele Consiliului de Administratie al Piraeus Bank Romania si membru in board-ul executiv al grupului, afirma totusi ca deciziile de finantare se iau individual, fiecare proiect fiind analizat separat.
In alta ordine de idei, Milis spune ca filiala locala este cea mai importanta membra a grupului Piraeus dintre subsidiarele internationale, fiind astfel inclusa, alaturi de cea din Bulgaria, intr-un program de investitii pentru dezvoltare rapida.
"In prezent, Piraeus Bank Romania are capitaluri de 300 mil. euro si consideram ca sunt suficiente pentru a permite cresterea in continuare a operatiunilor pe parcursul acestui an. Grupul are insa o pozitie confortabila privind lichiditatile, astfel ca daca va fi nevoie de injectii suplimentare de capital, le vom face", spune Milis. Desi strategia de dezvoltare pana in 2010 prevede o crestere organica, prin expansiunea retelei teritoriale, Milis spune ca grupul va lua in considerare o posibila achizitie, daca va aparea o tinta interesanta.
Piraeus si-a propus sa ajunga, pana la sfarsitul anului, la o cota de piata de 4,5% in functie de active, de la un nivel de 4% calculat de greci la 31 martie.
Anul trecut, au adus 125 de milioane de euro la capitalul filialei locale, prin doua operatiuni de majorare a capitalului. Prin aceste injectii de capital, indicatorii de lichiditate si solvabilitate ai bancii au fost adusi la niveluri confortabile, care au permis mentinerea unor ritmuri de crestere sustinute.
La sfarsitul lunii martie, Piraeus Bank Romania avea credite in sold de 2,73 miliarde de euro, cu 17% mai mult decat la sfarsitul anului trecut. In 2007, banca si-a triplat soldul creditelor. Putin peste jumatate din finantari au mers catre segmentul de corporate, ponderea fiind insa in scadere de la 74%, in decembrie 2006. Clientii individuali au atras 37% din finantari, in timp ce 9% din credite au mers catre intreprinderi mici si mijlocii.
Depozitele au urcat insa mult mai incet, cu numai 87% in 2007, la 551 de milioane de euro. De la inceputul anului dinamica s-a imbunatatit, astfel ca expansiunea depozitelor s-a apropiat ca ritm de cea a creditelor, cu 16%. Ecartul mare dintre depozite si credite a determinat insa grupul sa ceara filialei locale sa acorde mai multa atentie produselor de economisire.
Pe fondul cresterii rapide a portofoliului de finantari, ponderea creditelor neperformante in totalul portofoliului a urcat la 2,7%, usor peste nivelul tintit de banca, de 2,5%
Grupul Piraeus are expuneri de peste 3,2 miliarde de euro pe piata romaneasca. Din acestea, finantari de circa 1,3 - 1,4 miliarde de euro au fost insa externalizate din bilantul local catre banca-mama, pentru evitarea costurilor induse de nivelurile ridicate impuse de BNR pentru rezervele minime obligatorii.
Lekkakos spune ca se asteapta ca BNR sa renunte la impunerea unor cote neobisnuit de mari pentru constituirea de rezerve minime obligatorii abia in 2 sau 3 ani, dupa stabilizarea indicatorilor macro.
Pana atunci, Piraeus Romania are insa planificat sa-si majoreze creditele acordate de aproape trei ori, la 6,8 miliarde de euro.
Pentru a sustine dezvoltarea afacerilor grecii au prevazut extinderea retelei teritoriale la 250 de unitati. In prezent banca opereaza o retea de 150 de unitati, iar pana la sfarsitul anului alte 30 ar trebui sa devina operationale.

CEO dupa 17 ani in banking
Octombrie 2006: Director general adjunct al Piraeus Bank, responsabil cu retailul
Martie 2000: Octombrie 2006: Vicepresedinte si membru al board-ului la HVB Tiriac Bank, responsabil cu retailul
Aprilie 1997: Martie 2000: Vicepresedinte si membru al board-ului la Banca Tiriac
1995 - 1997: Directorul Diviziei IT, Banca Tiriac
1993 - 1995: Director Adjunct al Diviziei Contabilitate si IT, Banca Tiriac
1991 - 1993: Seful departamentului IT, Banca Tiriac
1981 - 1991: Intreprinderea de Avioane Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO