Bănci și Asigurări

Cătălin Cepisca, manager, Divizia Corporaţii la Raiffeisen Bank: Există bani în sistemul financiar pentru proiecte de energie verde. Băncile vor favoriza investiţiile în această direcţie

ZF Economia verde 2021

Cătălin Cepisca, manager, Divizia Corporaţii la...

Autor: Roxana Rosu

05.10.2021, 11:45 146

Sistemul financiar dispune de  fonduri pentru finanţarea proiectelor de energie, inclusiv prin fonduri europene, iar companiile trebuie să se uite în interior şi să vadă ce pot face pentru a fi ”verzi”. Băncile vor favoriza investiţiile în această direcţie, a spus Cătălin Cepisca, manager, Divizia Corporatii la Raiffeisen Bank la videoconferinţa ZF Economia verde 2021.

”România are un parcurs asumat cu UE. Există o strategie are trebuie implementată. Din punct de vedere financiar, există deja reglementări şi din partea băncilor centrale. Tot ce are caracteristici favorabile mediului este mai uşor finanţabil şi probabil va avea şi avantaje la un moment dat”.

Alte declaraţii ale lui Cătălin Cepisca:

Emisiile de carbon trebuie să dispară până în 2050. Este o nouă revoluţie industrială. Trebuie să vedem care sunt modelele economice pe care le putem utiliza pentru a modela viitorul. Să ne gândim ce au însemnat revoluţiile industriale anterioare. Ele s-au bazat pe revoluţia tehnologică. Acum, având în vedere presiunea produsă de schimbările climatice, vedem nu doar schimbări tehnologice, ci şi presiune din partea populaţiei pentru a veni cu reglementări care să reducă emisia de carbon.

Zona de reglementare vine ca să asigure tranziţia energetică. Suntem într-o perioadă în care apar instrumente pentru a înţelege ce înseamnă să fii verde. Iar sistemul financiar susţine investiţiile în zona verde. Vedem emisiunile de obligaţiuni sau de credite verzi. Piaţa îşi doreşte să meargă către zona verde şi automat sunt mulţi bani care merg spre proiecte care promit energie verde.

Trecerea nu ţine doar de producţie, ci şi de modul în care consumăm şi transportăm energia. Şi trebuie să ne gândim la ce înseamnă eficienţă energetică. Ne-am asumat prin PNRR renovarea şi eficientizarea clădirilor. Ne uităm şi la consumul de energie în sine, se merge spre maşini electrice, folosirea de baterii.

Contează mult mixul de energie pe care îl are fiecare ţară, ce tipuri de energie poate produce, vânt sau solar, hidrocarburi, hidro sau nucleară. Toate au un impact dacă ajungem să folosim doar baterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO