Bănci și Asigurări

Cât sunt marjele de câştig ale băncilor pe segmentul persoanelor fizice: 5,6-7,3 puncte procentuale pe parcursul anului 2019

♦ Băncile au practicat în 2019 pentru populaţie marje de câştig cuprinse între 5,6 şi 7,3 puncte procentuale, mai scăzute faţă de maximul, de peste 7,5 puncte procentuale, din toamna anului 2009 ♦ Băncile au acordat în 2019 credite noi retail în lei cu o dobândă medie între 7,59% şi 8,9%. La depozite, dobânda a oscilat între 1,6% şi 2% ♦ Diferenţialul între rata de dobândă la credite şi dobânda la depozite practicată de băncile din România a scăzut, dar rămâne peste nivelul din zona euro sau alte ţări est-europene, potrivit BNR.

Băncile din România au prac­ticat pe parcursul anului 2019 pe componenta împrumu­turi­lor în lei pentru clienţii de retail un nivel al marjei de câştig - diferenţa dintre dobânda activă la cre­ditele noi şi dobânda pasivă la depozitele noi -, cuprins între 5,6 şi 7,3 puncte procentuale, în uşoară scădere faţă de nivelurile practicate în 2018.

În timp ce în primăvara şi în vara anului 2019 marja de câştig a oscilat preponderent în jurul nivelurilor de 6-7 puncte procentuale, ultimul trimestru de anul trecut a adus o scă­dere a marjei sub 6 puncte, până la 5,61 puncte în luna decembrie 2019.

Pe măsură ce banii s-au scumpit pe piaţa mone­tară, bancherii s-au grăbit să scum­peas­că creditarea, dar au întârziat să plătească mai mult pentru depozitele atrase, încercând astfel să-şi consolideze marjele de profit.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.