Bănci și Asigurări

Cât de rentabile sunt fondurile Pilonul II. Câştig de 2.316 lei pentru un angajat cu salariul mediu, după 10 ani. Un depozit bancar ar fi adus un câştig net de 993 lei. O analiză completă făcută pentru ZF de profesorul Bogdan Dumitrescu de la ASE

Bogdan Dumitrescu, profesor ASE

Autor: Anelis Baciu

16.04.2019, 00:07 8751

Un angajat care în perioada mai 2008-decembrie 2018 a obţi­nut salariul mediu pe eco­no­mie şi care în acest interval a con­tri­buit lunar la sistemul de pensii pri­vate obligatorii a obţinut un câştig net de 2.316 lei, în condiţiile în care a vărsat la Pilonul II con­tribuţii totale în valoare 12.357,2 lei, po­tri­vit cal­culelor efectuate la solicitarea ZF de Bogdan Dumitrescu, conferenţiar uni­versitar - ASE Bu­cu­reşti. Su­ma totală netă din comi­sioa­ne pe care parti­ci­pan­tul a strâns-o în contul său de pen­sie pri­vată după mai bine de zece ani de con­tri­buţii ajungea astfel la 14.673,6 de lei la finalul lu­nii decembrie 2018. Randamentul obţinut în cei zece ani şi jumătate de contribuţii la Pilonul II s-a situat la 18,7%, adică sub 2% pe an, dar acest rezul­tat este „afectat“ de faptul aceste contri­buţii intră lunar şi nu dintr-o dată.

În această perioadă participantul la Pilonul II a plătit administratorului său comisioane totale în valoare de 657 lei.  Aproximativ 306 lei au fost comisioanele din contribuţii, iar comi­sioa­nele de administrare s-au situat la 351,5 lei. Comisionul din contribu­ţii­le virate de partici­panţi a fost limitat în pe­rioa­da mai 2008-de­cem­brie 2018 la 2,5%, în timp ce comisionul de ad­mi­nistrare era plafo­nat la 0,05% pe lună din activele acumulate.

Calculele realizate de Bogdan Dumitrescu arată că randamentul oferit de Pilonul II este mai mare decât randamentul pe care aceaşi per­soană l-ar fi obţinut dacă ar fi investit o su­mă echivalentă cu contribuţiile la Pilonul II inte­gral într-un depozit sau în proporţie de 80% într-un depozit şi 20% în acţiuni din indicele BET.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO