Bănci și Asigurări

Cât de mult s-a împrumutat populaţia în lei şi cât în valută pentru consum şi pentru cumpărarea de imobile, până în august. Creditele de consum pentru populaţie în lei au sărit spre 60%, iar cele imobiliare în moneda naţională reprezintă o treime din total

Cât de mult s-a împrumutat populaţia în lei şi cât...

Autor: Liviu Popescu

25.09.2015, 07:00 848
Soldul creditelor de consum în monedă naţională a ajuns la finele lunii august la 31 miliarde de lei (echivalentul a 7 miliarde de euro), adică 58% din totalul împrumuturilor de consum acordate de bănci populaţiei, nivel asemănător cu cel de anul trecut.
 
Situaţia este însă diferită în cazul creditelor imobiliare în lei, care au ajuns luna trecută la un sold de 15 miliarde de lei, dublu faţă de august 2014, şi au ajuns astfel să reprezinte o treime din totalul acestui tip de împrumuturi. Spre comparaţie, în august 2014 ponderea acestora în soldul creditelor imobiliare în lei plus valută era de 17%, potrivit datelor agregate de BNR.
 
Bancherii nu anticipează schimbări pentru perioada următoare.
 
„Este o evoluţie normală care vine atât din anumite modificări de reglementare, din evoluţiile bune, în scădere ale ratelor dobânzilor în monedă naţională, dar şi din motive practice, precum schimbul valutar, ratele de schimb, de care consumatorii sunt din ce în ce mai conştienţi. Creditul de consum clasic, adică pe termen de cinci ani, este astăzi majoritar în lei şi nu văd motive pentru care această tendinţă s-ar schimba în viitor“, consideră Adrian Jantea, director retail în cadrul BRD, a doua bancă din sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO