Bănci și Asigurări

Cât de mult s-au îndatorat românii şi firmele în anul pandemic 2020: Datoria populaţiei a crescut cu 4,2% peste 35 mld. euro, iar ponderea îndatorării populaţiei în PIB a trecut de 16%. Datoriile companiilor: plus 2,1%, peste 44,5 mld. euro

♦ Ritmul îndatorării a încetinit în 2020 faţă de 2019, când avansul era în jur de 7% şi la nivelul îndatorării retail şi corporate ♦ Comparativ cu nivelul din 2008, dinainte de criza financiară şi economică, îndatorarea populaţiei a crescut cu 46,5% ♦ Ascensiunea îndatorării populaţiei a fost influenţată în ultimii ani de majorarea creditării bancare, în special ipotecare.

Populaţia din România avea la sfârşitul anului tre­­cut o îndatorare totală de peste 170 mld. lei (35,1 mld. euro), mai ma­re cu 4,2% faţă de nivelul din 2019, în timp ce îndatorarea compa­ni­ilor a fă­cut în anul pandemic 2020 un salt de doar 2,1% comparativ cu 2019, pâ­nă la 215,3 mld. lei (44,5 mld. euro, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

Practic, anul trecut îndatorarea popu­laţiei a crescut cu 6,8 mld. lei, iar dato­ria firmelor s-a majorat cu 4,4 mld. lei.

Ascensiunea îndatorării populaţi­ei a fost influenţată în ultimii ani de ma­­jorarea creditării bancare (în spe­cial ipotecare), care reprezintă cea mai mare parte a îndatorării populaţiei.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.